Döşemelerde açıklık ve mesnet momentlerinin sonlu elamanlar metodu ile hesabı
- Tez No: 6460
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EŞREF ÜNLÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: döşeme, plak, döşeme momentleri, slab, plate, plate moments
- Yıl: 1988
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV ÖZET Bu tezde döşeme hesaplarında kullanılmak üzere mesnet ve açıklık momentlerinin bulunabilmesi için yardımcı kat sayılar elde edilmeye çalışılmıştır. Döşemelerin sürekli olarak değil de tekil olarak ele alındığı bu çalışmada dokuz çeşit mesnetlenme durumu orta ya çıkmaktadır. Burada sonlu elemanlar metoduna göre ha zırlanmış olan plak bilgisayar programı kullanılmış ve el de edilen açıklık ve mesnet moment değerlerinden de yarar lanılarak değişik döşeme boyutları için kullanılabilecek c moment katsayıları hesaplanmıştır. Daha sonra elde edilen bu katsayılar kullanılarak çeşitli örnekler yapılmıştır. Aynı örnekler diğer metotla ra göre de çözülmüş ve çıkan değerler birbirleriyle karşı- laştırılmıştır. Ayrıca, sürekli döşemedeki her bir döşeme gözünün tek plak olarak (bu tezde elde edilen c katsayıla rının kullanılmasıyla) çözümü sonucunda elde edilen değer lerin, sürekli döşemenin sonlu elemanlar plak bilgisayar programı kullanılarak elde edilen çözüm sonuçlarına oldukça yakın olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this thesis, it has been tried to develope the helpful coefficients in order to find support and bending moments of a slab in an easy way. The plates with nine different boundary conditions are considered as a singular plate instead of continous plate. A Finite Element Program is used "or solving the problems and c moment coefficient which is used for different plates is introduced by using the support and bending moments. Later on different examples are solved by using this coefficient. Same examples are solved with the other classical methods and the results are compared. A continuous plate over beam supports is divided to its interior slab, and these slabs are solved seperately, on the other hand the contiuous plate is solved by the Finite Element Computer Program. It's been seen that the obtained results from both solutions are very close to each other.