Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında bilişsel davranışçı grup terapisi ile sosyal ve nörobilişsel işlevlerin ilişkisi
Relationship between cognitive behavioural group theraphy and neurocognitive functions in obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 646079
  2. Yazar: AYBÜKE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM PIRILDAR, UZMAN ÖZLEM KUMAN TUNÇEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Davranışçı Grup Terapisi, BDGT, Nörobiliş, Zihin Kuramı, Sosyal Biliş, Cognitive Behavioral Group Therapy, CBGT, Neurocognition, Theory of Mind, Social Cognition
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
GİRİŞ: Obsesif Kompulsif Bozukluğu (OKB) olan hastaların, bellek, dikkat ve yürütücü işlevler gibi nöropsikolojik alanlarda sağlıklı kontrollere göre daha zayıf performans gösterdiği daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. OKB'de ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapi sonrası nörobilişsel işlevlerde değişikliğe ilişkin veriler sınırlıdır. Yanısıra tedavi öncesindeki nörobilişsel işlevlerin tedaviye yanıta etkisine ilişkin bilgiler çelişkilidir. OKB'de temel zihin kuramı işlevlerinden çok ileri düzey zihin kuramı işlevlerinde bozulma gösterilmiştir. AMAÇ: Bu çalışmada OKB tanılı bireyler ile sağlıklı kontroller arasında sosyal ve nörobilişsel performans açısından bir farklılık olup olmadığı, OKB'li bireylerin tedavi öncesi sosyal ve nörobilişsel işlevlerinin bilişsel davranışçı grup terapisine (BDGT) yanıt için bir öngördürücü faktör olup olmadığı ve BDGT'nin sosyal ve nörobilişsel işlevler üzerine iyileştirici bir etkisinin olup olmadığı konularının araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya DSM-IV tanı kriterlerine göre OKB tanısı olan 28 hasta ve kontrol grubu için 28 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Katılımcılara, tedavi öncesinde nörobilişsel değerlendirme için Rey İşistel Sözel Bellek Testi (RİSÖT), Stroop Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET), İz Sürme Testi (İST) A ve B, zihin kuramını değerlendirmek için Gözlerden Zihin Okuma Testi uygulanmıştır. Hasta grubuna haftada bir kez olmak üzere 10 seans BDGT uygulanmıştır. Terapi seanslarının tamamlandığı 10. hafta sonrasında tüm katılımcılara sosyal ve nörobilişsel testler tekrar uygulanmıştır. Hasta grubuna tedavi öncesi ve sonrasında Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon (YBOK) Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri (BDE), Obsesif Kompulsif Envanteri-Revize (OKE-R) ve Obsesif İnanışlar Ölçeği-44 (OİO-44) uygulanmıştır. Öğrenme etkisini araştırmak amacıyla her hasta ve kontrol için Güvenli Değişim İndeksi hesaplanmıştır. BULGULAR: Tedavi öncesinde OKB grubu, sağlıklı kontrollere göre RİSÖT (p=0,011), Stroop (p=0,009), WKET kategori (p=0,014), tepki sayısı (p=0,033), perseveratif hata (p=0,021), İST-A (p=0,025) ve İST-B (p=0,006) testlerinde daha zayıf performans göstermiştir. Gözlerden zihin okuma testi performansları hasta ve kontrol gruplarında benzer bulunmuştır. 10 seans BDGT sonrasında YBOK, BDE, OİO ve OKE ölçek puanlarında azalma saptanmıştır. Öğrenme etkisi dışlandığında tedavi sonrasında hiç bir sosyal ve nörobilişsel test performansında düzelme saptanmamıştır. Tedavi öncesindeki sosyal ve nörobilişsel test performansı ile tedaviye yanıt arasında ilişki saptanmamıştır. SONUÇ: Bu çalışmada, OKB'li hastaların odaklanmış dikkat, sözel öğrenme, bilişsel esneklik, kurulumu değiştirme, bilişsel inhibisyon ve işlem hızı alanlarında sağlıklı kontrollere göre daha zayıf performans gösterdiği saptanmıştır. OKB'li hastalarda 10 seans BDGT sonrasında obsesif kompulsif belirtileri ve depresif belirti şiddetinde azalma saptanmıştır. Bilişsel davranışçı grup terapisi sonrasında nörobilişsel performansta değişiklik olmamıştır. Yanısıra bilişsel işlevler ile tedavi yanıtı arasında bir ilişki saptanmamıştır. OKB'li bireyler zihin kuramı açısından sağlıklı kontrollere benzer performans sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: It has been shown in previous studies, that patients with Obsessive Compulsive Disorder (OCD), perform poorly in neuropsychological functions such as memory, attention and executive functions compared to healthy controls. There is limited data about improvement in neurocognitive functions after the pharmacotherapy or cognitive behavioral therapy. Besides, data about the efficacy of neurocognitive functions before treatment in terms of treatment response is contradictory. In OCD, it has been shown that 'advanced' theory of mind (ToM) abilities are deteriorated more than 'basic' ToM abilities. AIM: The primary aim of this study was to investigate whether there is a difference in social and neurocognitive performance between OCD-diagnosed individuals and healthy controls. Moreover we aimed to examine the relationship between pretreatment neurocognitive functions and treatment response and whether Cognitive Behavioral Group Therapy (CBGT) has a therapeutic effect on social and neurocognitive functions. METHOD: To evaluate neurocognitive functions before treatment, The Rey Auditory Verbal Learning Test (RAVLT), Stroop Test, Wisconsin Card Sorting Test (WCST), Trail Making Test (TMT) A ve B, to assess the theory of mind, the Reading the Mind in the Eyes Test (RMET) were applied to the participants. Ten sessions of CBGT were administered to the patient group once a week. After the therapy sessions were completed, social and neurocognitive tests were reapplied to all participants. Yale Brown Obsessive Compulsive Scale (YBOCS), Beck Depression Inventory (BDI), Obsessive Compulsive Inventory-Revised (OCE-R) ve Obsessive Beliefs Questionnaire-44 (OBQ-44) were applied to the patient group before and after treatment. For each participant, the Reliable Change Index was calculated to correct for practice effect. RESULTS: OCD group showed weaker performance in the tests; RAVLT (p=0,011), Stroop (p=0,009), WCST number of categories completed (p=0,014), total trials administered (p=0,033), perseveration errors (p=0,021), TMT-A (p=0,025) and TMT-B (p=0,006) compared to the healthy controls. RMET performances were similar in the patient and control groups. After 10 sessions of CBGT, scores of YBOC, BDI, OBQ and OCE-R were decreased. When results were corrected for practice effect, no improvement in social and neurocognitive test performance was found after the treatment. There was no relationship between treatment response and pretreatment social and neurocognitive test performance. CONCLUSION: In this study, it was determined that patients with OCD showed poor performance compared to healthy controls in attention, verbal memory, cognitive flexibility, set shifting, cognitive inhibition and processing speed. After 10 sessions of CBGT, obsessive- compulsive and depressive symptom severity was decreased. There was no change in neurocognitive performance after cognitive behavioral group therapy. Besides, there was no relationship between cognitive functions and treatment response. Individuals with OCD have performed similarly to healthy controls in terms of ToM.