Bilişsel açıdan farklı obsesyonlara sahip Obsesif Kompulsif Bozukluğu (OKB) olan hastalarda proton magnetik rezonans spektroskopi bulguları
The proton magnetic resonance spectroscopy findings of obsessive-compulsive disorder (OCD) patients with cognitively different obsessions
  1. Tez No: 236152
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZBEBİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFULLAH BEŞİROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, otojen obsesyonlar, reaktif obsesyonlar, magnetik rezonans spektroskopi, amigdala, anterior singulat korteks, Obsessive compulsive disorder, autogenious obsessions, reactive obsessions, Magnetic Resonance Spectroscopy (MRS)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Obsesif kompulsif bozukluğun homojen özelliklere sahip alt tiplerini tanımlamaya yönelik çalışmalarda sıklıkla kullanılan uygulamalardan biri belirti yapısına dayanan ayırımdır. Yakın zamanda belirti yapısına dayanan ayırım açısından farklı bilişsel süreçlerden köken alan obsesyonların otojen ve reaktif obsesyonlar olarak iki farklı gruba ayrılabileceği önerilmiştir. Bu çalışmada otojen ve reaktif obsesyonlara sahip OKB hastalarında farklı nöroanatomik dizgelerin rol aldığı düşüncesinden yola çıkılarak, MRS görüntüleme yöntemi ile bu gruplar arasında farklılık olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştırOtojen olarak tanımlanan obsesyonlara (Y-BOKÖ belirti kontrol listesine göre saldırganlık, cinsel ve dini obsesyonlar) sahip 10 hasta (otojen grup), reaktif olarak tanımlanan obsesyonlara (Y-BOKÖ belirti kontrol listesine göre kirlenme obsesyonu) sahip 10 hasta (reaktif grup) ve sağlıklı gönüllülerden oluşan (kontrol grup) 10 birey çalışmanın örneklemini oluşturdu. MRS yöntemi ile amigdala ve anterior singulat korteks de n-asetilaspartat, kolin ve kreatinin değerleri ölçüldüASK'de reaktif grubun hem NAA/Cr seviyeleri kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşük bulunurken, reaktif-otojen ve otojen-kontrol arasında anlamlı fark bulunamadı. Her hasta grubunun Cho/Cr değerleri kontrol grubundan anlamlı olarak düşük bulunurken, reaktif grup ve otojen grup arasında anlamlı olarak daha düşük idi. Bu durumun ifade edilen nöroanatomik bölgelerdeki nöronal hasarla ilişkili olduğu değerlendirildi.Amigdalada otojen grupta hem NAA/Cr hem de Cho/Cr oranları her iki gruptan anlamlı olarak daha düşük bulunurken, reaktif grubun değerleri kontrol grubundan farklı bulunmadı.Bu sonuçlar otojen ve reaktif obsesyonlu hastalarda farklı nöroanatomik dizgelerde etkilenmenin ön planda olabileceğini düşündürmektedir. Böylece hastalığın etyopatogenezinin fenomenolojik açıdan farklı homojen alt gruplarda değişebileceği ,özellikle amigdalar etkilenmenin otojen obsesyonların etyopatogenezi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Symptom based differentiation is used frequently in the studies describing homogenous subtypes for obsessive-compulsive disorder (OCD). Recently, it has been suggested that obsessions can be categorized into two different groups, as autogenous and reactive obsessions stemming from different cognitive process. In this study we aimed to compare the N-acetylaspartate and cholin levels of the patients with autogenous and reactive obsessions in the amygdale and anterior cingulate cortex and, we hypothesized that distinct neuroanatomic mechanisms may be responsible for each obsessionTen OCD patients with aggressive, sexual or religious obsessions according to Y-BOCS Checklist and 10 OCD patients with contamination obsessions according to Y-BOCS Checklist and 10 healthy controls were involved in the study. The levels of N-acetylaspartate, choline, and creatin in amygdale and anterior cingulate cortex were gauged by using MRS method.The reactive group?s NAA/Cr level in ASK were significantly lower than control group while there were no significant difference between reactive and autogenous, and autogenous and control for NAA/Cr in ASK. The Cho/Cr levels of patient groups were significantly lower than controls; while there was no significant difference betweeen reactive and autogenous for Cho/Cr levels in ASK.Both NAA/Cr and Cho/Cr rates of autogenous group in amygdale were significantly lower than other groups whereas NAA/Cr and Cho/Cr rates in reactive group were not significantly different from control group.Consequently, these results suggest that different neuroanatomic process might be responsible for autogenous and reactive obsessions. Thus, ethiopatogenesis of the disorder should be explained after discriminating the obsessions into homogeneous subgroups in terms of phenomenological. Amigdalar impairment may be more related with autogenous obsessions.