Cengiz Bektaş'ın hayatı, sanatı ve şiirlerinin incelenmesi
Examination of the life,art and the poms of Cengiz Bektaş
  1. Tez No: 646123
  2. Yazar: SALİHA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cengiz Bektaş, Şiir, Edebiyat, Sanat, Cengiz Bektaş, Poem, Literature, Art
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Cengiz Bektaş'ın hayatı, sanat hakkındaki düşünceleri ve şiirleri üzerine bugüne kadar ayrıntılı bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada, Türk Şiirinin önemli bir ismi olmasına rağmen değerlendirme noktasında geride kalan Cengiz Bektaş'ın hayatı, sanat hakkındaki düşünceleri ve şiirleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın amacı Cengiz Bektaş'ın sanatı ve şiirleri bakımından Türk edebiyatındaki yeri gösterilmeye çalışılarak, şiirlerinin epistemolojik, tematik ve estetik yapısını belirlemektir. Şairin şiirlerinde kullandığı yöntemler, şiirlerini nasıl estetize ettiği, yapılandırdığı ve şiirlerinde nasıl bir tematik yapı ortaya koyduğu tespit edilmiştir. Şiir metinleri çok anlamlı ve çok katmanlı yapılar arz ettiği için anlamın açık bir şekilde ortaya konabilmesi adına eklektik yöntem tercih edilmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde 1950 sonrası Türk Şiiri ve bu dönemde Cengiz Bektaş'ın tutumu gösterilmeye çalışılmıştır.“Hayatı”bölümünde Cengiz Bektaş'ın biyografisi sırasıyla çıkartılarak, yaşam öyküsünün sanatına olan etkileri yansıtılmıştır. 2. bölümde şairin sanat, edebiyat ve şiir hakkındaki düşünceleri çeşitli başlıklarla incelenmiştir. Bektaş'ın aynı zamanda şiir ve mimarlığın ortak yönlerinden yararlanarak sanatını nasıl temellendirdiği ele alınmıştır. 3. bölüm olan ana bölümde en çok kullanılan temalar tespit edilmiş ve şairin bu temaları ele alış şekli belirlenmiştir. Bu bölümde şiirlerin ahengi ve şekli belirlenerek şairin şiirlerinde dil ve anlatımı kullanış şekli gösterilmiştir.“Sonuç”bölümünde ulaşılan bilgiler birbirleriyle bağlantı kurularak, Cengiz Bektaş'ın şiirlerinin ve şairliğinin Türk şiirindeki yeri açımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
No detailedstudy has beendone on Cengiz Bektaş's life, thoughtsandpoemsabout art. Inthisstudy, Cengiz Bektaş, whoremained at thepaint of evaluationalthoughshe is an important name of TurkishPoetry, her life, thoughtsandpoemsabout art wereexamined in detail. Theaim of thestudy is todeterminetheepistemological, thematicand aestheticstructure of her poemsbytryingtoshow her place in Turkish literature in terms of Cengiz Bektaş's art andpoems. It is determinedthatthemethods used in thepoetry of poet, how he aesthetizes, constructs his poemsandrevealsthematic structure in his poems. Since poetrytextspresentverymeaningfulandmultilayeredstructures, an eclectic methodwaspreferred in ordertorevealthemeaningclearly. Intheintroductionpart of thestudy, Turkishpoetryafter 1950 andtheattitude of Cengiz Bektaş weretriedto be shown in thisperiod. Thebiography of Cengiz Bektaş, in“Her Life”section, is drawnout in orderand her effects on the art of her life storyarereflected. Inthesecondpart, thepoet'sthoughts on art, literatureandpoetryareexaminedundervarioustitles. How Cengiz Bektaş alsobased his art bymakinguse of thecommonaspects of poetryandarchitectur is discussed. Inthe main part, which is thethirdpart, themostusedthemes ar determinedandthewaythepoethandlesthes themes is determined. Inthissection, theharmonyandshape of thepoemsaredeterminedandtheway of usinglanguageandexpression in thepoet'spoetry is shown. Theinformationreached in the“conclusion”section is linkedtoeach other, and theplace of Cengiz Bektaş'spoetryandpoetry in Turkishpoetrywasopened.