İmmediat ve geç yerleştirilen dental implantların marjinal kemik seviyelerinin uzun dönem radyografik olarak değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Long-term radiographic evaluation of marginal bone levels of immediate and late dental implants:A retrospective study
  1. Tez No: 646131
  2. Yazar: ASLIHAN YAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN ŞÜKÜROĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: immediat implantasyon, marjinal kemik kaybı, radyografik takip, immediate implant, marginal bone loss, radiographic follow-up
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İmmediat ve Geç Yerleştirilen Dental İmplantların Marjinal Kemik Seviyelerinin Uzun Dönem Radyografik Olarak Değerlendirilmesi: Retrospektif Çalışma Çalışmamızda dental implantların yerleştirilme zamanının (immediat veya geç) marjinal kemik seviyesi değişimi üzerine muhtemel etkilerinin retrospektif olarak radyograflar üzerinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca diş kayıp nedeni, implantın boyu, çapı ve markası, implant üstü protezin tipi, implantın yerleştirildiği çene ve bölge ile kemik kaybı arasındaki ilişki incelenerek bu faktörlerin marjinal kemik kaybı üzerine olan etkilerinin belirlenmesi ve olası risk faktörlerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada 2012–2019 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji bölümünde implant tedavisi uygulanmış olan ve operasyondan hemen sonra (T0-başlangıç), 3-4. Ay (T1) ve 1. yıl ve üzeri (takip-T2) panoramik radyografları bulunan 771 (439 kadın, 332 erkek) hastaya ait 2630 implant değerlendirilmiştir. Marjinal kemik seviyesi üzerindeki değişikliklerin ölçümü ilgili panoramik radyografiler üzerinde 'Image J' programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda; gruplar arası değerlendirmede immediat ve geç yerleştirilen dental implantların marjinal kemik seviyeleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yalnızca T2 zamanında saptandı. İmmediat yerleştirilen implantlarda daha az marjinal kemik kaybı olduğu gözlendi. Ayrıca grup içi değerlendirmelerde implantın yerleştirildiği çenenin (maksilla-mandibula) ve implant markasının da marjinal kemik seviyesi üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkilerinin olduğu bulundu. Ancak dişlerin kayıp nedeni, implant boyu ve çapı, implantın yerleştirildiği bölge (anterior-posterior), implant üstü protez tipi değişkenlerinin marjinal kemik seviyesi üzerine anlamlı etkilerinin olmadığı saptandı. Çalışmamızın limitasyonları dahilinde, implant yerleştirme zamanı, implantın yerleştirildiği çene ve implant markası faktörleri marjinal kemik kaybı ile ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Long-Term Radiographic Evaluation of Marginal Bone Levels of Immediate and Late Dental Implants: A Retrospective Study In our study, we aimed to evaluate the possible effects of the time (immediate or late) of dental implants on marginal bone level change retrospectively on radiographs. Besides, it was aimed to determine the effects of these factors on marginal bone loss and to determine the possible risk factors by examining the relationship between the reason of tooth loss, the size, diameter and brand of the implant, the type of prosthesis over the implant, the jaw and the area where the implant was placed and bone loss. In this study, patients who received implant treatment in the Periodontology Department of Karadeniz Technical University Faculty of Dentistry between 2012 and 2019 and 2630 implants belonging to 771 (439 female, 332 male) patients with immediately after the operation (T0: initial), 3-4. Month (T1) and first year (T2: follow-up) panoramic radiographs were evaluated. Measurement of the changes on the marginal bone level was carried out on the relevant panoramic radiographs using the“Image J”program. Consequently, In the intergroup evaluation, when the marginal bone levels of immediate and delayed dental implants were compared, a statistically significant difference was found only at the end of the first year. Less marginal bone loss was observed in the implants placed immediately. Furthermore, in the in-group evaluations, it was found that the jaw (maxilla-mandible) where the implant was placed and the implant brand had statistically significant effects on the marginal bone level. On the other hand, it was determined that the reason for the loss of teeth, implant size and diameter, the area where the implant was placed (anterior-posterior), and the prosthesis type on the implant did not have any significant effect on the marginal bone level. Within the limitations of our study, factors such as implant placement time, the area of the jaw where the implant was placed, and implant brand were associated with marginal bone loss.