Anti mitokondriyal antikor pozitifliği olan ve normal alkalen fosfataz düzeylerine sahip olan hastaları primer biliyer kolanjit yönünden incelenmesi: retrospektif analizi
Investigation of patients with anti-mitochondrial antibody positivity and normal alkaline phosphatase levels in terms of primary biliary cholangitis: retrospective analysis
  1. Tez No: 646136
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ELLEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULUS SALİH AKARCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: primer biliyer kolanjit, alkalen fosfataz, anti-mitokondriyal antikor, primary biliary cholangitis, alkaline phosphatase, anti-mitochondrial antibody
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Primer Biliyer Kolanjit (PBK), tipik olarak yüksek kolestatik karaciğer enzimleri ve pozitif antimitokondriyal antikor (AMA) testi ile teşhis edilen kronik bir kolestatik karaciğer hastalığıdır. Normal kolestatik karaciğer enzimleri olan hastalarda AMA pozitifliğinin klinik önemi belirsizdir. Bu çalışmada amacımız; kolestatik enzim düzeyleri normal olan kişilerde saptanan AMA pozitifliğinin PBK ile ilişkisini saptamaktır. Yöntem: AMA ve/veya AMA-M2 pozitifliği saptanan ve bu sebeple 2009-2018 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği'ne başvuran, ilk başvurusunda ALP düzeyleri NÜS'ün altında olan hastaların dosyası retrospektif olarak incelendi. Hastaların laboratuvar tetkikleri, aldıkları tedaviler, izlendikleri tanılar ve karaciğer biyopsilerinin patoloji sonuçları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 26 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı; 56.8±14.9, cinsiyetleri 23 kadın (%88,46) 3 erkek (%11,54) idi. Hastaların tümünde ALP düzeyleri normaldi. Tüm hastalarda AMA düzeyi İİF ya da ELİSA ile AMA-M2 pozitifliği mevcuttu. Toplam 16 hastaya karaciğer biyopsisi yapıldı ve 7 (%43,75) tanesinde PBK ile uyumlu değişiklikler görüldü. Hastalar izlemde ise toplam 12 hasta PBK tanısı almış ve bu tanı ile tedavi alıp izlenmişlerdir. AMA titrasyonu İİF ile 1/20 olarak saptanan hastaların hiçbirinde PBK tanısı koyulamamıştır Sonuç: AMA pozitifliği bulunan, kolestaz enzim düzeyleri normal olan kişilerin PBK ile yakından ilişkilidir. AMA titrasyonu 1/40≤ olan hastaların en az 2/3 'ü tanısı almıştır. Bu hastaların bir kısmı biyopsi sonucunda, bir kısmı izlemde klinik ve laboratuvar bulgularının ortaya çıkması ile tanı almışlardır. Çalışma grubumuzdaki hastalarda kadın hasta oranı %90' a yakındır ve bu bulgu PBK'li hastalarda görülen oranlarla benzerlik göstermektedir. AMA titrasyonu 1/20 olan hastalar ise PBK ile ilişkili bulunmamıştır. Literatürde genel popülasyonda AMA düzeyi pozitif olan hastaların uzun dönemde sadece %10'unda PBK gelişeceği öngörülse de bu konuda biyopsi ile doğrulanmış, takip süreleri uzun prospektif veya retrospektif çalışmalar azdır. Bizim çalışmamızda biyopsi ile doğrulanan çalışmalar ile benzer bulgular elde edilmiştir. Bu konuda; takip süreleri daha uzun olan, prospektif ve retrospektif yöntemle yapılmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Primary biliary cholangitis (PBK) is a chronic cholestatic liver disease typically diagnosed by high cholestatic liver enzymes and positive antimitocondrial antibody (AMA) testing. The clinical significance of AMA positivity in patients with normal cholestatic liver enzymes is uncertain. Our aim in this study; The aim of this study was to determine the relationship between AMC positivity and PBK in patients with normal cholestatic enzyme levels. Methods: The patients who had AMA and / or AMA-M2 positivity and who applied to Ege University Medical Faculty Gastroenterology Clinic between 2009-2018 were evaluated retrospectively. The laboratory findings, the treatments they received, the diagnoses they followed and the pathology results of the liver biopsies were recorded. Results: 26 patients were included in the study. The mean age of the patients; There were 56.8 ± 14.9 and 23 females (88.46%) and 3 males (11.54%). ALP levels were normal in all patients. AMA-M2 positivity was found in all patients with AMA level IIF or ELISA. A total of 16 patients underwent liver biopsy and 7 (43.75%) had changes consistent with PBK. In the follow-up period, 12 patients were diagnosed with PTC and treated and followed up. AMA titration was detected by IIP in 1/20 and none of the patients were diagnosed with PBK. CONCLUSION: People with positive AMA positivity and normal cholestasis levels are closely related to PBK. AMA titration was diagnosed as at least 2/3 of patients with 1 / 40'. Some of these patients were diagnosed with biopsy and some of them were diagnosed with clinical and laboratory findings. The percentage of female patients in our study group is close to 90% and this finding is similar to the rates seen in patients with PBK. Patients with AMA titration 1/20 were not associated with PBK. In the literature, it is predicted that only 10% of patients with positive AMA level in the general population will develop PBK in the long term. Similar findings were obtained with biopsy-confirmed studies in our study. In this regard; long-term follow-up studies, prospective and retrospective studies are needed.