Şeyh Şamil ve ekibinin Osmanlı Devleti'ne geliş süreci ve sonrasında yaşananlar (1869-1871)
Sheik Şamil's and his team's process of coming to Ottoman Empire and happenings after that (1869-1871)
  1. Tez No: 646177
  2. Yazar: ELVAN ÖZPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KOLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyh Şamil, Osmanlı, İstanbul, Kafkasya, Basın, Arşiv, Sheik Şamil, Ottoman, Istanbul, Caucasus, Press, Archive
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kuzey Kafkasya Müslümanlarının, Ruslara karşı başlattığı bağımsızlık ve gazavât harekâtının sembol ismi "Kafkas Kartalı'' olarak da bilinen Şeyh Şamil'dir. Bu çalışmada Şeyh Şamil ve ekibinin İstanbul'a geldikten sonraki yaşamları Osmanlı basını ve arşiv belgeleri ışığında ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu nedenle dönemin Osmanlı basınındaki gazete ve arşiv dosyaları dâhil olacak şekilde çalışma alanına katkı sağlamaya gayret edilmiş. Çalışmada dönemin çeşitli gazetelerinden Şeyh Şamil'in İstanbul hayatı ile ilgili haberler alınmıştır. Osmanlı arşiv dosyaları üzerinde ilgili konu ile yapılan tarama sonucunda yaklaşık 277 adet belgeye ulaşılmıştır. Elde edilen bu veriler sonucunda Şeyh Şamil'in ve ekibinin İstanbul'da kaldığı dönemde neler yaptığı, hangi faaliyetlerde bulunduğu, kimlerle görüştüğü, nerede kaldığı ve ekibinin yaşadıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The symbol name of the independence and wars movement launched by the North Caucasian Muslims against the Russians is Sheikh Şamil, also known as“Caucasian Eagle”. In this study, the life of Sheikh Şamil and his team after coming to Istanbul, were tried to be revealed in the light of the Ottoman press and archive documents. For this reason, it is tried to contribute to the study field by including newspapers and archieve files in the Ottoman press of the period. In the study, news about Sheikh Şamil's Istanbul life from various newspapers of the period were received. Nearly 277 documents, as a result of the scanning on the Ottoman archieve files about the subject, were reached. As a result of these obtained datas, it was tried to reveal what he did between 1869-1871, what activites he did, who he met, where he stayed and where his team lived convering the period of the Sheikh Şamil and his team stayed in Istanbul.