Aile içi iletişim kalıpları, benlik kavramı ve evlilik uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between family communication patterns, self concept and marital adjustment
- Tez No: 646235
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME VİCDAN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: özerk benlik, ilişkisel benlik, özerk-ilişkisel benlik, evlilik uyumu, aile içi iletişim kalıpları, autonomous self, relattional self, autonomous-relatedness self, marital adjustment, family communication patterns
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu araştırmada; evli bireylerin aile iletişim kalıpları ve özerk- ilişkisel benlik düzeylerinin, evlilik uyumu ile ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Aynı zamanda, katılımcıların aile içi iletişim kalıpları, evlilik uyum süreci ve benlik düzeyleri ile bazı sosyo demografik değişkenlerle aralarında ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Yöntem: Çalışmada 347 kişiye ulaşılmıştır. Evli çiftlerin ölçek yolu ile edinilemeyecek demografik bilgilerini öğrenmek amacıyla Sosyodemografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Ölçek olarak; Ailede Özerk-̇İlişkili Benlik Ölçeği, Aile İletişim Kalıpları Ölçeği, Evlilik Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Evlilik uyumu ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Evlilik uyumu ile eğitim durumu ve evlilik uyumu ile evlilik kararı arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Aile içi iletişim kalıpları alt ölçeklerinden uyum yönelimi ile cinsiyet arasında ve uyum yönelimi ile eğitim durumu arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Aile içi iletişim kalıpları ile evlilik kararı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Aile içi iletişim kalıpları ile yaş arasındaki ilişki incelendiğinde; uyum yönelimi ile yaş arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Diyalog yönelimi ve yaş arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Benlik düzeyleri ile eğitim durumu arasındaki ilişkiye bakıldığında, özerk benlik düzeyleri ve ilişkisel benlik düzeyi ile eğitim durumu arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Benlik tipleri ile yaş arasındaki ilişki incelendiğinde, özerk ilişkisel benlik tipi ile yaş arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Yapılan analiz sonucunda; evli bireylerin kök aileden getirdiği iletişim kalıplarının özerk-ilişkili benlik düzeyiyle birlikte evlilik uyumu alt ölçeklerinden doyum ve uzlaşma puanlarını anlamlı düzeyde pozitif yönde yordadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study; it is aimed to reveal the relationship of married individuals, family communication patterns and autonomous-relattional self-levels with marital adjustment. At the same time, it was investigated whether there was a relationship between the participants' family communication patterns, marriage adjustment process and self level and some socio-demographic variables. Method: 347 participants were reached in this study. The“Sociodemographic Information Form”was used to learn demographic information of married couples that cannot be obtained by scales. Data were collected by using“The Family Autonomous-Related Self-Scale”,“Family Communication Patterns Scale”, and“Marriage Adjustment Scale”. Results: There was no significant relationship between marital adjustment and gender. It was determined that there was a significant relationship both between marital adjustment and educational status; and marital adjustment and marriage decision. There was no statistically significant relationship between adaptation orientation and gender, and adaptation orientation and education level, among the sub-scales of family communication patterns. A statistically significant relationship was found between family communication patterns and marriage decision. When the relationship between family communication patterns and age is examined, positive relationship was found between adaptation orientation and age. A negative relationship was found between dialogue orientation and age. Results of the relationship between self-level and educational level showed that, there was not a statistically significant relationship both between autonomous self-level and educational level; and relattional self-level and educational level. The analysis of the relationship between self types and age was showed that, there was a negative relationship between autonomous relatedness self type and age. Conclusion: The results showed that the communication patterns brought by the married individuals from the root family predicted the satisfaction and reconciliation scores of the marriage adjustment subscales with the autonomous-relattional self level significantly.