Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği'nin Ermenice formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması
Reliability and validity of the Armenian version of the Hamilton Depression Rating Scale
- Tez No: 646237
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİMA ELİF ERGÜNEY OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hamilton depresyon Derecelendirme Ölçeği, geçerlik, güvenirlik, depresyon, ruh sağlığı, Hamilton Depression Rating Scale, reliability, validity, depression, mental health
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu araştırmada çeşitli ülkelerde kullanılan, uluslararası kabul görmüş Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği'nin Ermenice formunun geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılması amaçlanmıştır. Yöntem: İlk olarak HDDÖ'nün pilot çalışması gerçekleştirilmiştir. Pilot çalışma örneklemini, hastanenin psikiyatri kliniğine depresif yakınmalarla başvuran ve psikiyatrist tarafından değerlendirilip depresyon tanısı alan 20 hasta oluşturmuştur. Sosyodemografik bilgi formu ve bağımsız olarak 2 uzman tarafından değerlendirilen HDDÖ tüm katılımcılara uygulanmıştır. Pliot çalışmada ölçeğin güvenirlik analizi; Cronbach alpha (.80), iki yarıya bölme (.88) ve madde toplam korelasyon analizleri (uzman1 için .34 ile .89 arasında; uzman2 için .36 ile .88 arasında) 17 maddelik HDDÖ için hesaplanmıştır. Bu sonuçlar, ölçeğin yüksek güvenirliğe sahip olduğunu gösterir. Puanlayıcılar arasındaki korelasyon katsayısı (%99) ve kappa katsayısı (.82) yüksek düzeyde ilişkili ve anlamlı bulunmuştur. Pilot çalışmanın ardından ana çalışmaya geçilmiştir. Ana Çalışmanın örneklemini; hastanenin psikiyatri kliniğine depresif yakınmalarla başvuran ve psikiyatrist tarafından değerlendirilip depresyon tanısı alan 82 hasta ile sağlıklı kontrol grubu olarak hastane çalışanlarından 52 kişi oluşturmuştur. Sosyodemografik bilgi formu, bireyin kendini değerlendirdiği CES-D ölçeği ve bağımsız olarak 2 uzman tarafından değerlendirilen HDDÖ tüm katılımcılara uygulanmıştır. Bulgular: Depresif grubun demografik değişkenleri (cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, intihar girişimi, ailede psikiyatrik rahatsızlık vs.) ile HDRS skorları arasındaki korelasyonlar incelenmiştir. Kadınların HDRS skorları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Ölçeğin geçerliği ilk olarak benzer ölçek geçerlik yöntemiyle HDDÖ toplam puanı ile CES-D toplam puanları arasındaki ilişkiye bakılarak değerlendirilmiştir. HDDÖ ve CES-D puanları (.81) arasında arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur. Daha sonra ölçeğin ayırt edici geçerliği t-test ile incelenmiş ve depresif grubun HDDÖ puanları sağlıklı kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p6 olarak belirlendi. Sonuç: Çalışma sonuçları, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği'nin Ermenice Formunun geçerli ve güvenilir olduğuna dair destek sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aims of the study were to investigate the reliability and validity of the Armenian version of the Hamilton Depression Rating Scales (HDRS). Method: Firstly, a pilot study was carried out. The sample of the pilot study; 20 patients who applied to the psychiatric clinic of the hospital with depressive complaints. Sociodemographic data form and 2 expert independently scored the HDRS were applied to all participants in the study. To test the reliability of the pilot study; Cronbach alpha (.80), split-half reliability (.88) and item total correlations (for expert1 .34 to .89; for expert2 .36 to .88) was calculated for the 17-item version of the HDRS. These values show the HDRS had a high reliability consistency. Inter-rater reliability was also high, with a Pearson's correlation coefficient of %99 for the HDRS and Kappa of .82. After yhe pilot study the main study was carried out. The sample of the research; 82 patients who applied to the psychiatric clinic of the hospital with depressive complaints and were evaluated by the psychiatrist and diagnosed with depression and 52 of the hospital staff as healthy controls. Sociodemographic data form, CES-D self-report scale and 2 expert independently scored the HDRS were applied to all participants in the study. Results: Examined the correlations between demographic variables (gender, marital status, education, Income rate, suicide attempt, family history of psychiatric illness etc.) with HDRS scores of depressive group. Females had significantly higher scores on HDRS. Convergent validity was assessed by examining the correlations of the total score of HDRS with CES-D total scores. The HDRS and CES-D scores had positive and statistically significant correlations (.81). Next, discriminant validity of the scale was assessed using t-tests and HDRS scores of the depressive group was found to be statistically higher than the healthy control group (p 6. Conculusion: The study provides initial support for the reliability and validity of The Armenian version of Hamilton Depression Rating Scale.