Psikolojik güçlendirmenin psikososyal risk algısına etkisi: Otel çalışanları üzerine bir araştırma
Psychosoci̇al ri̇sk percepti̇on effect of psychologi̇cal empowerment: A study on hotel staff
- Tez No: 646280
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALDUN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Konaklama, Psikososyal Risk, İş Sağlığı ve Güvenliği, Psikolojik Güçlendirme, Accommodation, Psychosocial Risk, Occupational Health and Safety, Psychological Empowerment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yapılan çalışmaların odaklandığı güncel konular arasında psikososyal riskler özellikle dikkat çekmektedir. Sağlığın fiziksel sağlık yanında zihinsel iyilik halini de kapsaması ve iş sağlığı ve güvenliğinde işverenin çalışanın sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlü olması bu sonu doğurmaktadır. Bu çalışmanın amacı hizmet sektörünün en riskli alanlardan biri olan Otelcilik sektöründeki psikososyal risk algısının tespiti, çalışanlar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi ve bu etkilerin azaltılmasında Psikolojik güçlendirmenin ne ölçüde faydalı olacağı araştırmaktır. Çalışmada turizm sektörünün konaklama işletmelerinde çalışanların ne tür psikososyal risklerle karşılaştığı, psikososyal risk faktörlerine maruz kalma düzeyleri ve bu risklerin çalışanlar üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılacak. Aynı zamanda belirlenen psikososyal risklerin işletmeler tarafından nasıl yönetilebileceği konusunda da öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Psychosocial risks attract particular attention among the current issues on which studies in the field of Occupational Health and Safety focus. The fact that health includes mental well-being as well as physical health and the employer is obliged to protect the health and safety of the employee in occupational health and safety. The aim of this study is to determine the psychosocial risk perception in the hospitality sector, which is one of the most risky areas of the service sector, to evaluate its effects on employees and to investigate the extent to which psychological empowerment will be beneficial in reducing these effects. In the study, it will be tried to determine the psychosocial risks faced by the employees in the accommodation establishments of the tourism sector, their exposure to psychosocial risk factors and the effects of these risks on the employees. At the same time, recommendations will be made on how to manage the identified psychosocial risks by businesses.