Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 2006-2019 yılları arasında izlenen akut lösemili çocuk hastaların ateşli nötropeni dönemlerinde üretilen etkenler ve direnç özellikleri
- Tez No: 646279
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SAMİ ARISOY, PROF. DR. EMİNE ZENGİN, PROF. DR. NAZAN SARPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ateşli nötropeni, Kocaeli, antibiyotik direnci, Febrile neutropenia, Kocaeli, resistance of antibiotics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, hastanemizde akut lösemi tanısıyla izlenen hastalarda ateşli nötropeni dönemlerinde üretilen etkenler ve direnç özelliklerinin yıllara göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde 2006-2019 yılları arasında akut lösemi tanısıyla izlenen hastaların ateşli nötropeni atakları sırasında üretilen etkenler ve bu etkenlerin direnç özellikleri geriye dönük olarak değerlendirildi, başka merkez ve toplumlara ilişkin verilerle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 310 hastanın 1118 ateşli nötropeni nedenli hastane yatışı, yıllar içindeki değişimi görebilmek için üç döneme ayrıldı. 2006-2010 yılları arasında 108 hastada atak sayısı toplamda 375, ortancası 3 (2-4), enfeksiyon nedenli ölüm %11,1 hastada saptandı. Ateşli nötropeni ataklarının %20'sinde üreme saptandı. Bu üremelerin çoğu (%71,7) gram negatif bakterilerdi. Önde gelen etken E. coli olarak saptandı.Piperasilin-tazobaktama direnç %32,1, meropeneme direnç %33,3, sefepime direnç %18,1 olarak saptandı. 2011-2014 yılları arasında 117 hastada atak sayısı toplamda 403, ortancası 3 (2-4), enfeksiyon nedenli ölüm %9,4 hastada saptandı. Ateşli nötropeni ataklarının %27,5'inde üreme saptandı. Bu üremelerin çoğu (%71,6) gram negatif bakterilerdi. Önde gelen etken E. coli olarak saptandı. Piperasilin-tazobaktama direnç %21,8, meropeneme direnç %33,3, sefepime direnç %39,1 olarak saptandı. 2015-2019 yılları arasında 85 hastada atak sayısı toplamda 340, ortancası 4 (3-5), enfeksiyon nedenli ölüm %3,5 hastada saptandı. Ateşli nötropeni ataklarının %34,1'inde üreme saptandı. Bu üremelerin çoğu (%66,3) gram negatif bakterilerdi. Önde gelen etken E. coli olarak saptandı. Piperasilin-tazobaktama direnç %50, meropeneme direnç %14,2, sefepime direnç %47 olarak saptandı. Sonuç:Çalışmamızın tamamında 1118 ateşli nötropeni olgusunda %27,1 üreme saptandı.Dönemlere göre üretilen etkenlerin dağılımı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Önde gelen etkenler gram negatif bakterilerdi. Piperasilin-tazobaktama ve sefepime karşı yıllar içinde direnç artışı saptandı. Meropenem'e karşı yıllar içinde direnç artışı saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study we aimed to evaluate the change by years of produced factors and resistance properties during the febrile neutropenia periods in our patients with acute leukemia diagnosis. Materials and Methods: The factors produced during the febrile neutropenia attacks of patients who were followed up in our hospital with the diagnosis of acute leukemia between 2006-2019 and the resistance characteristics of these factors were evaluated retrospectively and compared with data from other centers and communities. Results: The hospitalization caused by 1118 febrile neutropenia of 310 patients included in the study was divided into three periods to see the change over the years. Between 2006 and 2010, the number of attacks was 375 in total, and the median was 3 (2-4). Infection-related death was detected in 11.1% patients. Reproduction was detected in 20% of febrile neutropenia attacks. Most of these reproduction (71.7%) were gram-negative bacteria. The leading factor was determined as E. coli. Resistance to Piperacillin-tazobactam was 32.1%. Resistance to Meropenem was 33.3%. Resistance to Cefepim was 18.1%. Between 2011 and 2014, the number of attacks was 403 in total, and the median was 3 (2-4). Infection-related death was detected in 9.4% patients. Reproduction was detected in 27.5%of febrile neutropenia attacks. Most of these reproduction (71.6%) were gram-negative bacteria. The leading factor was found to be E. coli. Resistance to Piperacillin-tazobactam was 21.8%. Resistance to Meropenem was 33.3%. Resistance to Sefepim was 39.1%. Between 2015-2019, the number of attacks was 340 in total, and the median was 4 (3-5). Infection-related death was detected in 3.5% patients. Reproduction was detected in 34.1% of febrile neutropenia attacks. Most of these reproduction (66.3%) were gram-negative bacteria. The leading factor was found to be E. coli. Resistance to Piperacillin-tazobactam was 50%. Resistance to Meropenem was 14.2%. Resistance to Cefepim was 47%. Conclusion: Throughout our study, 27.1% reproduction was detected in 1118 febrile neutropenia cases. No statistically significant difference was found between the distribution of factors produced by periods.The leading factor was determined as gram negative bacteremia.There was an increase in resistance against piperacillin-tazobactam and cefepime. There was no increase in resistance to meropenem over the years.