Kurumsal yönetim bağlamında kurumsal kaynak planlaması (KKP) uygulamalarının entegrasyonu ve iç denetim performansına etkisi
Integration of corporate resource planning (ERP) applications in the context of corporate governance and its effect on internal audit performance
  1. Tez No: 646337
  2. Yazar: ALİ KESTANE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ KURNAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Kaynak Planlaması, İç Denetim, Corporate Governance, Corporate Resource Planning, Internal Audit
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Küresel ekonomik işbirliklerinin gerçekleştirilmesi ile birlikte işletmecilik faaliyetlerinde teknoloji kullanımının yaygınlaşmasına bağlı olarak Kurumsal Kaynak Planlaması uygulamaları ortaya çıkmış ve kullanımı her geçen gün yaygınlaşarak artış eğilimi göstermiştir. Üretim, ticaret ve hizmet uygulamalarının; farklı bölgelere ve coğrafyalara taşınması kurumsal yönetim anlayışının geliştirilmesi üzerinde baskı yaratmış ve denetim faaliyetleri de bu durumdan kendisine düşen payı almıştır. İşletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine ilişkin öncelikle sermayenin uluslararası alanda hareket etmesi işletme fonksiyonlarının farklı coğrafyalarda gerçekleştirilmesine olanak sağlamış fakat bu durum söz konusu fonksiyonların yönetilmesini ve kontrol altına alarak denetlenmesini önemli zorluklar ile karşı karşıya getirmiştir. Bu eksende, finansal düzenlemeler yoluyla işletmecilik faaliyetlerinin kontrol altına alınması bakımından uluslararası hukukta yeni yönetişimsel düzenlemeler ve uygulamalar zorunlu hale gelmiş olup yetkili devlet otoritelerinin yaptırımlar uygulamasını gerektirmiştir. Gerçekleştirilen faaliyetlerin etkinliğinin ve verimliliğinin değerlendirilerek elde edilen çıktıların gerçek ya da zahiri olmasının belirlenmesinde iç kontrol kavramının kapsamı genişlemiş ve önemi kritik bir rol üstlenmiş olup bu doğrultuda iç denetim faaliyetleri hayati bir öneme sahip olmuştur. Çünkü denetlemenin olmadığı bir yerde eksikliklerin ortaya koyularak gelişimin desteklenmesi ve elde edilen sonuçların verimliliğinin araştırılması ve artırılması günümüz küresel ekonomik ortamında neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Bu noktada, kurumsal yönetim bağlamında KKP uygulamalarının iç denetim faaliyetleri üzerindeki etkisi önemli bir merak konusu olmuş ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler açısından söz konusu merakın giderilmesi ve bilimsel bir zeminde önlem alınması önemli bir gereklilik olarak görülmüştür. Bu çalışmada; kurumsal yönetim bağlamında KKP uygulamalarının iç denetim faaliyetlerinin yapısı ve performansı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel analiz yöntemi benimsenmiş olup yapılan analizler sonucunda; ulusal menşeili işletmelere kıyasla özellikle uluslararası menşeili ve profesyonel iç denetim ekibine sahip olan işletmelerde KKP uygulamalarından sonra iç denetim fonksiyonu (İDF)'nun yapısının BT'ye yöneldiği, denetçilerin kabiliyet ve mesleki yeterliliklerinin genişlemesi ile birlikte İDF'nin yapısının genişlediği ve geliştiği tespit edilmiş olup performansının pozitif yönde arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the realization of global economic cooperation, Enterprise Resource Planning (ERP) applications have emerged due to the widespread use of technology in business activities and its use has become more widespread and has shown an increasing tendency. Production, trade and service applications; its relocation to different regions and geographies has put pressure on the development of corporate governance and audit activities have taken its share from this situation. The international movement of capital, primarily regarding the realization of business activities, has enabled business functions to be carried out in different geographies, but this has led to significant difficulties in managing and controlling these functions. On this axis, new governance regulations and practices in international law have become compulsory in order to control the management activities through financial regulations and necessitated the enforcement of sanctions by the competent state authorities. The scope of the concept of internal control has been widened and the importance of the internal control has become critical in determining whether the outputs obtained by evaluating the efficiency and efficiency of the activities performed are of vital importance. Because it is almost impossible in today's global economic environment to support development by revealing deficiencies and to investigate and increase the efficiency of the results obtained in a place where there is no supervision. At this point, the impact on the internal audit activities of corporate governance in the context of ERP applications become an important subject of curiosity and said curiosity removal in terms of emerging economies such as Turkey and measures should be taken in a scientific background was seen as a key requirement. In this study; In the context of corporate governance, it is aimed to determine the impact of ERP applications on the structure and performance of internal audit activities. Qualitative analysis method was adopted in the study and as a result of the analyzes; that the structure of the internal audit fonction (IDF) is directed to IT after ERP implementation, especially in enterprises of international origin and having a professional internal audit team, with the expansion of auditors' ability and professional competence, the structure of the IDF has been enlarged and improved and its performance has been found to increase positively.