Sınıf öğretmenlerinin okul müdürlerinin stratejik liderliğine ve örgüt sağlığına yönelik algıları
Classroom teachers 'perceptions of school principals' strategic leadership and organizational health
  1. Tez No: 646355
  2. Yazar: BİROL KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJAT İRA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Strategic Leadership, Organizational Health, School Manager, Teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
İlkokul Öğretmenlerinin Algılarına Göre; Okul Müdürlerinin Stratejik Liderlik ile Örgüt Sağlığı Arasındaki İlişki Bu çalışmanın amacı, ilkokul öğretmenlerinin algılarına göre okul müdürlerinin stratejik liderlik davranışları ile örgüt sağlığı arasındaki ilişkisini incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Okul müdürlerinin stratejik liderlik ve okullardaki örgüt sağlığı düzeylerini belirlemek amacıyla Balıkesir ilinde 4 hizmet bölgesinden seçilen ilçelerde yer alan ilkokullarda görev yapmakta olan 212 öğretmene, Pisapia'nın geliştirdiği (2010) ve Aydın'ın (2012) Türkçeye uyarladığı“Stratejik Liderlik Ölçeği (SLÖ)”ve Özdemir'in (2006) geliştirdiği“Örgüt Sağlığı Ölçme Envanteri (ÖSÖE) ”uygulanmıştır. Araştırma evreni Balıkesir ilindeki ilkokullardan oluşturulmuştur. Araştırma örneklemi, Balıkesir ilinde bulunan her hizmet bölgesindeki seçilen ilçelerde bulunan ilkokullardan tabakalı ve basit seçkisiz yöntem kullanılarak oluşturulmuştur. Öğretmenler tarafından cevaplanan“Stratejik Liderlik Ölçeği”ve“Örgüt Sağlığı Ölçme Envanteri”veri sonuçları SPSS 22.0 programında analiz edilmiş, bu sayede okul müdürlerinin stratejik liderlikleri ve okullardaki örgüt sağlığı düzeyleri değerlendirilmiştir. Kişisel bilgi formunda yer alan cinsiyet değişkeninin stratejik liderlik ve örgüt sağlığı düzeyleriyle analizinde t-testi, yaş, mesleki kıdem ve öğrenim durumu değişkenlerinde ise ANOVA kullanılmıştır. Stratejik liderlik ve alt boyutlarıyla örgüt sağlığı ve alt boyutları arasındaki ilişkinin belirlenmesi için pearson korelasyon kullanılmıştır. Stratejik liderliğin örgüt sağlığına etkisini belirlemek için regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda okul müdürlerinin stratejik liderlikleri orta düzeyde, okullardaki örgüt sağlığı düzeyleri ise düşük düzeyde bulunmuştur. Okul müdürlerinin stratejik liderlikleri cinsiyet ve yaş değişkenine göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiği, mesleki kıdem ve öğrenim durumuna göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Örgüt sağlığı ise sadece cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermiştir. Stratejik liderlik ve örgüt sağlığı arasında orta düzeyde pozitif yönlü bir ilşki bulunmuştur. Stratejik liderliğin örgüt sağlığının belirlenmesinde anlamlı bir yordayıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Classroom Teachers 'Perceptions of School Principals' Strategic Leadership and Organizational HealthThe purpose of this study is analyzing the relation between school principals' strategic leadership behaviors and organizational health, according to the perceptions of primary school teachers. Relational screening model was used in the research. The“Strategic Leadership Scale (SLO) developed by Pisapia (2010) and Aydın (2012) adapted to Turkish, to 212 teachers working in elementary schools located in districts selected from 4 service regions in Balıkesir province in order to determine the level of strategic leadership and organizational health in schools. ”And“ Organizational Health Measurement Inventory (ÖSÖE) ”developed by Özdemir (2006). The research universe was formed from primary schools in Balıkesir province. The research sample was created by using stratified and simple random method from primary schools in selected districts in each service area in Balıkesir province.“Strategic Leadership Scale”and“Organizational Health Assessment Inventory”data results answered by teachers were analyzed in SPSS 22.0 program, this is the evaluation of the school's strategic leadership and organizations in schools. In the personal information form, the t-test in the variable gender analysis is for ANOVA in the variables of age, Concept seniority and educational status. Pearson correlation is for the reason for the relationship between organized leadership and lower level with strategic leadership and sub-dimensions. Regression analysis was applied to organize strategic leadership. As a result of the research, the strategic leadership of the school principals was low and the organizational health in the schools was medium. It has been determined that the strategic leadership of school principals varies significantly according to gender and age variable and does not differ according to their professional seniority and educational background. Organizational health, on the other hand, showed a significant difference only by gender. A moderate positive relationship was found between strategic leadership and organizational health. It is concluded that strategic leadership is a significant predictor of organizational health.