Anne ve babaların çocuk yetiştirme tutumları, disiplin teknikleri ve sosyalleşme hedefleri
Child rearing attitude, discipline techniques and socialization goals of mother and fathers
  1. Tez No: 646377
  2. Yazar: SELİN ÇALIŞKAN ÇETİNGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk yetiştirme, Çocuk yetiştirme tutumları, Disiplin, Ebeveyn Davranışı, Sosyalleştirme hedefleri, Child rearing, Child rearing attitude, Discipline, Parent Behavior, Socialization goals
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Nicel ve nitel yöntemler içeren bu araştırmada, ebeveynlerin, çoğunluklu olarak annelerin, çocuk yetiştirme tutumları-disiplin tarzları arasındaki ilişkiyi araştırmak ve sosyalleştirme hedeflerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, tutumların ve disiplin tarzları annelerin demografik özellikleriyle ilişkilendirilmiştir. Çalışmaya özel ve devlet anaokullarında çocukları olan 347 ebeveyn katılmıştır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Ebeveyn Tutum Ölçeği, Ana Baba Ölçeği ve Ebeveyn Sosyalleştirme Hedefleri Envanteri elden verilmiştir. Nicel veriler, açımlayıcı faktör analizi, basit doğrusal korelasyon, ANOVA, T-test ve regresyon analiziyle sınanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, aşırı tepkisel disiplin tarzının daha çok çalışmayan anneler tarafından ve erkek çocuklarla ilişkilendiği görülmüştür. En çok anneyi dinleyen çocukların annelerinin daha yüksek düzeyde demokratik tutumla ilişkili olduğu bulunmuştur. Çalışmayan ve yaşları büyük annelerin daha fazla otoriter oldukları görülmüştür. Daha eğitimli anneler ise daha az koruyucu tutumla ilişkilenmiştir. Ayrıca, demokratik anneler daha çok“umursayan”annelerdir. Otoriter anneler daha çok aşırı tepkisel disiplin tarzını kullanırlar. Koruyucu annelerin, hem umursamayan hem de aşırı tepkisel davrandığı görülmüştür. İzin verici annelerin ise daha çok umursamayan anneler oldukları ortaya çıkmaktadır. Nitel veriler ise içerik ve prototip analiziyle sınanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ebeveynlerin çocuklarından istediği ilk üç özellik; saygılı, özgüvenli ve dürüstlüktür. Bu özellikler, Türk insanının iyi insan değerlerini araştıran bir başka çalışmayla (Smith, Türk Smith ve Christopher, 2007) tutarlıdır. Sonuç olarak, bu çalışmada, tutumlar ile disiplin tarzları arasındaki ilişki, annelerin demografik özelliklerinin çocuk yetiştirme tutumları ve disiplin tarzlarıyla olan karmaşık etkileşimi ve ebeveynlerin sosyalleştirme hedefleri bir İstanbul örnekleminde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which includes quantitative and qualitative analysis, it was aimed to investigate the relationship between parenting attitudes-discipline styles of parents and to examine parental socialization goals. In addition, it was aimed to examine the relationship between parental attitudes and discipline styles with demographic characteristics and to examine parents' socialization goals of their children and how those goals relate to Turkish with good person characteristics (Smith, Türk Smith ve Christopher (2007). Demographic Information Form, Parental Behavior Scale, Parenting Scale and Parental Socialization Goals Inventory were given to 347 participants. Quantitative data were analiyzed by exploratory factor analysis, simple linear correlation, ANOVA, T-test and regression analysis. According to the findings, it was observed that the over reactivity discipline style was mostly associated with mothers who did not work and boys. It was found that the mothers of the children who listened to the mother mostly were associated with a higher level of democratic attitude. It was observed that mothers who do not work are more authoritarian. In adition, older mothers are more authoritarian. More educated mothers are associated with less protective attitudes. In addition, democratic mothers are mostly caring mothers. Authoritarian mothers use the over reactivity discipline style. It has been seen that protector mothers behave both lax and over reactive. It has been seen that the permissive mothers are more lax. Qualitative data were analiyzed by content and prototype analysis. According to the findings, the first three features that parents want from their children are respectful, self-confident and honest. These traits are consistent with another study (Smith, Turk Smith and Christopher, 2007) that investigate good person values of Turkish people. Consequently, in this study, the relationship between parenting attitudes and discipline styles, the complex interaction of mothers' demographic characteristics with their parenting attitudes and discipline styles and socialization goals of the parents are discussed in an Istanbul sample.