Yağlı güreş sporcularının serbest zaman tutum düzeylerinin incelenmesi
Analysis of free time attitude levels of oil wrestling sportsmen
  1. Tez No: 646380
  2. Yazar: İSMAİL BALABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA SAĞIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kırkpınar Güreşleri, Serbest Zaman Tutumu, Yağlı Güreş, Edirne, Kırkpınar Wrestling, Free Time Attitude, Oil Wrestling, Edirne
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı, yağlı güreş sporcularının serbest zaman tutum düzeylerinin incelenmesi ve bazı demografik özelliklere göre karşılaştırılmasıdır. Çalışmanın evrenini, Türkiye Güreş Federasyonu'nun“baş”,“başaltı”,“büyük orta”ve“küçük orta büyük”yağlı güreşlerinde lisanslı olarak aktif olan yağlı güreş sporcuları oluşturmaktadır. Çalışma grubunu ise 2019 yılında yapılan“658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri”ne katılan sporcular içerisinden kolayda örneklem yöntemi ile seçilen 226 güreşçi arasından anket formlarını eksizsiz olarak dolduran, 18-47 yaşları arasında değişen (Ortyaş=27.90 ± 7.05), 218 gönüllü oluşturmuştur. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, yağlı güreş katılımcılarının demografik bilgilerini tanımlamaya yönelik oluşturulan kişisel bilgi formu, ikinci bölümde ise araştırmanın amacına yönelik Boş Zaman Tutum Ölçeği (BZTÖ)'dir. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiklerle birlikte bağımsız örneklemler için MANOVA ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre yağlı güreş sporu katılımcılarının serbest zaman tutumlarının yüksek olduğu ve“bilişsel”tutum alt boyutunun boyutlar içerisinde en yüksek ortalama puanda olduğu, demografik değişkenlere göre; gelir, haftalık serbest zaman süresi ve serbest zamanları değerlendirmede güçlük çekme durum değişkenlerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ülkemizde asırlardır geleneksel olarak düzenlenen festivalin en önemli öğesi olan yağlı güreşçilerin, serbest zamanları değerlendirmeye ilişkin olarak federasyon ve kulüpler tarafından eğitimler ve çeşitli serbest zaman organizasyonları ile davranışsal tutumlarının yükseltilmesi için çalışmaların yapması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the free time attitude levels of oil wrestling athletes and compare them according to some demographic features. The subject of the study is constituted by oil wrestling athletes who actively licensed in oil wrestling in Turkey Wrestling Federation's different catagories. The study group is constituted from 226 wrestlers who are ranging from 18-27 (apprx. =27.90 ± 7.05) years old and selected by the sampling method by filling accurately all the survey forms, which athletes participated in 2019's“ 658. Historical Kırkpınar Oil Wrestling Competition”. The data collection tools that are used in the study is formed by 2 parts. The first part is the personal information form to identify the demographic information of the oil wrestling participants. The second part is the Leisure Attitude Scale (LAS) according to the purpose of the study. Besides identifying statistics, MANOVA and ANOVA analyzes were used for independent samples and evaluation of the data. According to the findings of the study, it can be concluded that the free time attitudes of the participants of the oil wrestling sports are high. The“cognitive”attitude subscale was the highest between the average score. According to the demographic variables, the income, weekly free time period and the difficulty in assessing free time are varied between the participants. As a result, regarding the evaluation of leisure time, it may be recommended for the federations and clubs to conduct studies to increase their behavioral attitudes through trainings and various leisure time organizations. The reason is that, this traditional oil wrestling competition in our country, which is organized for the centuries, is the most important element of the festival.