30-40 yaş arası kişilerin aktif yaşlanma konusunda bilgi, tutum ve davranışları
The knowledge, attitude and behavior of individuals aged 30-40 about active aging
- Tez No: 646379
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: aile hekimliği, aktif yaşlanma, yaşam tarzı, family medicine, active aging, lifestyle
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Yaşlanma: ayrıcalıksız her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan fizyolojik bir süreçtir. Yaşlı nüfusun, bağımsız, kendi öz bakımını yapabilen, kronik hastalık sekellerinin olabildiğince azaltıldığı, ekonomik yeterliliği olan bireyler olarak geleceğe hazırlanması önemlidir. Primer korunma ile sağlıklı yaşam; sağlıklı yaşlanma için önemli ve maliyet etkin bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı geleceğin yaşlıları olan 30-40 yaş arasındaki kişilerin aktif yaşlanma konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının analiz edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 2019 Mart ve 2020 Ocak tarihleri arasında Türkiye genelinde rastgele yöntemle seçilen ASM'lere herhangi bir nedenle başvuran 30-40 yaş arasındaki kişilerle yüzyüze ya da telefonla görüşülerek yapılmıştır. Katılımcılara araştırıcılar tarafından güncel literatür taranarak oluşturulan sosyo-demografik bilgiler, sağlık kontrolleri, aşılar, sigara ve diğer bağımlılıkları, beslenme, spor alışkanlıkları ve hobileri ile ilgili sorular içeren bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS ver. 25 programı ile analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma olarak özetlenmiştir. Sürekli verilerden normal dağılıma uyanlar ortalama ± standart sapma; uymayanlar ortanca değer (minimum-maksimum) olarak verilmiştir. Kategorik veriler yüzde (%) olarak değerlendirilmiş, iki veya daha fazla bağımsız kategorik grubun karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanılmıştır. P değerinin 0,05'in altında olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 300 kişi dahil edildi. Çalışmaya alınanların sağlıklarıyla ilgili aldıkları tıbbi önlemler sorgulandığında; %68,0'inin tansiyonunu; %69,3'ünün kan şekerini; %65,0'inin kan yağlarını ölçtürdüğü; %70,7'sinin görme; %79,0'unun diş; %31,7'sinin duyma; %11,0'inin gaitada gizli kan muayenesi olduğu görüldü. vii Sonuç: Çalışmamızın sonuçları 30-40 yaş arası bireylerin; sağlıklı yaşlanma acısından plan yapmadıklarını ortaya koymuştur. Henüz genç yaşlardayken sağlıklı bir yaşlılık dönemi için hazırlık yapmak, alınacak önlemlerin yaşam tarzına dönüşmesi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle sağlıklı yaşlanmayla ilgili tutum ve davranış geliştirmek için yapılacak çalışmalar 30-40 yaĢşar arasında başlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Aging is a physiological process that can be seen in every living thing without privilege and causes a decrease in all functions. It is important to prepare the elderly population for the future as individuals who are independent, self-caring, have reduced chronic disease sequelae and have economical competence. Healthy life with primary prevention; It is an important and cost effective method for healthy aging. The aim of this study is to analyze the knowledge, attitudes and behaviors of the people between the ages of 30-40 on active aging. Material and Method : This study was carried out by face to face or telephone interviews betwen March 2019 and January of 2020 with patients between 30-40 years old who applied to a primary care center for any reason. A questionnaire containing questions about socio-demographic information, health checks, vaccines, smoking and other addictions, nutrition, sports habits and hobbies was applied to the participants. The obtained data were analyzed with IBM SPSS ver 25 program. Descriptive statistics are summarized as frequency, percentage, mean and standard deviation. Continuous data, those that fit the normal distribution, mean ± standard deviation; those that do not fit are given as the median value (minimum-maximum). Categorical data were evaluated as percentage (%), and the chi-square test was used to compare two or more independent categorical groups. The situations where the p value is less than 0.05 were considered as statistically significant results. Results: A total of 300 people were included in the study. When the medical measures taken regarding the health of the participants were questioned it was seen that; 68.0% of them have blood pressure measurements; 69.3% of them have blood sugar measurements; 65.0% had blood fats measured; 70.7% of them have ocular; 79,0% of them have teeth; 31.7% of them have hearing controls and 11.0% of them had occult blood examination in stools. ix Conclusion: The results of our study revealed that individuals between the ages of 30-40; do not have a plan for healthy aging. Preparing for a healthy old age while at a young age is extremely important in terms of transforming the measures to be taken into a lifestyle. Therefore, studies to develop attitudes and behaviors related to healthy aging should start between the ages of 30-40.