Endüstri 4.0: Akıllı fabrikalar ve muhasebe uygulamalarına olası etkileri
Industry 4.0: Smart factories and possible effects on accounting applications
  1. Tez No: 646410
  2. Yazar: KEMAL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS CERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4, Akıllı Fabrikalar, Muhasebe, Industry 4.0, Smart Factories, Accounting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
1760 yılında buhar makinelerinin geliştirilmesiyle başlayan birinci endüstri devrimi, zaman içerisinde teknolojide yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkardığı etkilerin neticesinde Endüstri 4.0 ortaya çıkmıştır. Endüstri 4.0, 2011 yılında yapılan Hannover Fuarı'nda tanıtılmıştır. Nesnelerin ve hizmetlerin interneti, siber-fiziksel sistemler, yapay zekâ, otonom robotlar, bulut bilişim, büyük veri, karanlık fabrikalar ve akıllı fabrikalar vb. diğer teknolojiler Endüstri 4.0'ın temel bileşenlerini oluşturmaktadır. Akıllı fabrikaların üretim sürecinde yer alan akıllı makine ve cihazlar kullanılarak ortamı algılayabilen, veri toplayan ve analiz ederek ihtiyaçları belirleyen robotik otomasyon süreciyle üretimin yapılması neticesinde daha çevik, hızlı, kaliteli, esnek ve daha az maliyetli üretimin gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Akıllı fabrikalar, işletmelerin tüm fonksiyonlarını yeniden tasarlamakta, mesleklerin işleyiş mekanizmalarını değiştirmekte ve muhasebe meslek mensuplarının görev tanımlarını değiştirmektedir. Bu durumdan işletmelerin önemli fonksiyonlarından birisi olan muhasebe fonksiyonu da etkilenmektedir. Akıllı fabrikalarda nesnelerin ve hizmetlerin interneti, siber-fiziksel sistemler, yapay zekâ, otonom robotlar, bulut bilişim, büyük veri vb. teknolojiler kullanılarak muhasebenin kaydetme, sınıflandırma, özetleme ve raporlama işlemleri otomatik ve anlık olarak yapılabilmektedir. Bu gelişmeler neticesinde işletmelerin defterlerinde ve finansal tablolarında hata ve hilelerin azalmasını sağlamaktadır. Bu durumun finansal tablo kullanıcıları için daha kapsamlı, güvenilir, şeffaf ve gerçek zamanlı bilgi ihtiyacını karşılayacak finansal tabloların hazırlanmasına imkân sağlaması beklenmektedir. Endüstri 4.0 ve akıllı fabrikaların bileşenleri ve getirdiği yenilikler incelenmiştir. Gelecekte muhasebe uygulamalarına ve mesleğine olası etkilerinin neler olabileceğine dair tespitler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Industry 4.0 emerged as a result of the developments in technology and the effects of the first industrial revolution, which started with the development of steam engines in 1760. Industry 4.0 was introduced at the Hannover Fair held in 2011. Internet of things and services, cyber-physical systems, artificial intelligence, autonomous robots, cloud computing, big data, dark factories and smart factories, etc. other technologies constitute the basic components of Industry 4.0. It is aimed to produce more agile, fast, high quality, flexible and less costly production as a result of the robotic automation process that can detect the environment by using smart machines and devices in the production process of smart factories, collect data and analyze and determine the needs. Smart factories redesign all functions of enterprises, change the functioning mechanisms of professions and change the job descriptions of professional accountants. Accounting function, which is one of the important functions of businesses, is also affected by this situation. In smart factories, the internet of things and services, cyber-physical systems, artificial intelligence, autonomous robots, cloud computing, big data, etc. Recording, classification, summarizing and reporting of accounting can be done automatically and instantly by using technologies. As a result of these developments, it reduces the mistakes and frauds in the books and financial statements of the enterprises. This situation is expected to enable the preparation of financial statements that will meet the need for more comprehensive, reliable, transparent and real-time information for financial statement users. Industry 4.0 and the components of smart factories and their innovations were examined. It has been determined what the possible effects on accounting practices and profession in the future.