Orta Çağ Avrupa el yazmalarındaki illüstrasyonların çizgi roman sanatına uyarlanması ve bir çizgi roman uygulaması
Adaptation of the illustrations in medieval European manuscripts to graphic novels and make of a graphic novel
- Tez No: 646453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ERGEN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çizgi roman, orta çağ, minyatür, illüstrasyon, el yazmaları, grafik tasarım, Graphic novel, medieval, miniature, illustration, illuminated manuscripts, graphic design
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İllüstrasyonlar, kitaplardaki anlatımın pekişmesine yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Kitap illüstrasyonu yapımının kökenleri ise Orta Çağ'a kadar dayanmaktadır. Orta Çağ'daki Avrupa el yazmalarındaki minyatürler kitaplardaki olayların anlatımına hem yardımcı olmuştur, hem de sayfa tasarımlarının estetik birer öğesi olarak kullanılmıştır. Bazı Orta Çağ Avrupa el yazmalarının sayfa tasarımlarındaki illüstrasyonları incelendiğinde çizgi romanın atası kabul edilebilecek bulgulara ulaşılmaktadır. Bu bilginin bize göstermiş olduğu örnekler doğrultusunda günümüz çizgi romanın kökenini Orta Çağ minyatürlerinde aramamız gerekliliğini ortaya koymaktadır. Orta Çağ'dan sonra bazı sanat akımlarıyla ve ideolojik propaganda amaçlı tasarımlarla uğraşan insanlar, Orta Çağ'ın resimsel estetiğini referans alarak eserler üretmişlerdir. Ayrıca 21. yüzyılda çağdaş sanatçılar bazı Orta Çağ imgelerini kullanmaktadırlar. Bu tez çalışmasında öncelikle, Orta Çağ Avrupa minyatürlerinin gelişimi ve grafik tasarım ile ilişkisi anlatılmıştır. Orta Çağ Avrupa'sındaki estetik üslup, el yazmaları ve kültürel yapı incelenmiştir. Daha sonra çizgi roman sanatının kökenleri ve üretim yöntemleri incelenmiştir. Yüzyıllar önce yapılmış olan el yazmalarındaki minyatürlerin, dijital ortama taşınan ve çağdaş baskı teknikleriyle üretilen örnekleri araştırılmıştır. Ayrıca çizgi roman sanatının gelişiminde minyatür sanatının etkisi örneklerle anlatılmıştır. Uygulama çalışması olarak Orta Çağ Avrupa el yazmalarındaki minyatürlerde kullanılan üslup ile günümüz çizgi roman tekniklerinin bir araya getirilmesi ve seçilmiş bir eserin resimlemesi yapılmıştır. Bu sayede minyatürlerin modern üsluplarla çizgi roman üretiminde yer alması amaçlanmıştır. Orta Çağ Avrupa minyatür üslubu günümüz çizgi romancılığında yeni bir görsel ifade şekli olarak kullanılmalı mıdır? Sorusunun cevabı aranarak sonuçları bu tezde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is a known the fact that illustrations prepared for the texts in the books help to strengthen further narration. The origins of the book illustrations date back to the Middle Ages. Miniatures in European manuscripts in the Middle Ages both helped to explain the events in the books and were used as aesthetic elements of page designs. When the illustrations in the page designs of some Medieval European illuminated manuscripts are examined, the information that they can be accepted as the ancestor of comic book is reached. In line with the purpose that this knowledge has shown us, it reveals the necessity of searching the origins of contemporary comics in medieval illuminated manuscripts. Aafter the Middle Ages, some art movements and ideological propaganda designs were produced with reference to the pictorial aesthetics of the Middle Ages. Also, contemporary artists use some medieval images in the 21st century. In this thesis, first of all, the relationship between miniature and graphic design is explained. Aesthetic style, manuscripts and cultural structure in medieval Europe are examined. Then, the origins and production methods of comics are examined. The examples of miniatures in the illuminated manuscripts, which were made centuries ago, were transferred to digital media and produced with contemporary printing techniques. As a method, the style of miniatures in medieval European illuminated manuscripts and contemporary comic book technique were brought together to illustrate a selected work. In this way, the use of miniatures in the production of comics was aimed. For this purpose, should medieval European miniature style be used as a new form of visual expression in contemporary comics? The answer of the question was searched and the results were put forward in this thesis.