Türkiye'de kırâat ilminin gelişimi ve Tayyar Altıkulaç'ın bu alandaki çalışmalarının tahlili
The development of qur'anic recitation knowledge in Turkey And Tayyar Altıkulac's works on this area analysis
- Tez No: 646517
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDIN KUDAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, Kırâat, Tayyar ALTIKULAÇ, Diyanet, İlahiyat, El-Mürşidü'l-Veciz, Mesahif-i Kadime, Tahlil, Cumhuriyet Döneminde Kırâat, Quran, Qiraat, Tayyar ALTIKULAÇ, Religious Affairs, Theology, Al-Mürshidü'l-Vechiz, Mesahif-i Kadime, Assayil, Qiraat in the Republican Period
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kırâat, ilk vahyin inmeye başlamasıyla birlikte varolagelmiştir. Hz. Peygamber'den itibaren sahih bilgiye dayalı olarak güvenilir kanallarla intikal etmiş ve değişik safhalardan geçerek günümüze kadar intikal etmiştir. İslam alimleri de bu hususta çok büyük gayret göstermişlerdir. Türklerin İslamı kabullenmelerinin akabinde tarih içerisinde yer alan Türk-İslam devletleri de Kur'ân ve Kur'ân mihverli ilimlere katkıda bulunmuşlardır. Tarih sahnesinde Memlükler, Selçuklular ve son olarak Osmanlı devleti bu ilmi geleneğin devamı noktasında hizmeti kendilerine şiar edinmişlerdir. Osmanlı devletinin son zamanlarında ve cumhuriyetin ilanından sonra bu alandaki çalışmalar önceki dönemlere nazaran azalmış olsa da 19. asrın ortalarından itibaren yeniden ivme kazanmıştır. Böylelikle Kur'ân ve Kur'ân mihverli ilimlere hizmet etmeyi kendisine düstur edinen bir milletin içinde bu ilme hizmet eden birçok şahsiyetler yetişmiş, eserler neşredilmiş ve kırâat ilminin gelecek nesillere aktarımı noktasında birçok çalışmalar yapılmıştır. Cumhuriyet döneminde ise kırâat ilminin sonraki nesillere aktarılması hususunda 13. Diyanet İşleri Başkanımız Dr. Tayyar Altıkulaç'ın yaptığı çalışmaların farklı bir önemi vardır. Biz de Altıkulaç'ın Kur'ân'a ve onun kırâatı konusunda çaba ve gayretlerininin akademik alanda bugüne dek çalışılmamış olmasının büyük bir eksiklik olduğunu düşünerek Altıkulaç'ın; fahri olarak, resmi görevleri esnasında ve akademik alanda kırâat ilmine dair yapmış olduğu çalışmalarını tez olarak çalışmayı uygun gördük.
Özet (Çeviri)
The Development Of Qur'anıc Recıtatıon Knowledge In Turkey And Tayyar Altıkulac's Works On Thıs Area Analysis Qiraat have come into existence with the beginning of the first revelation. From Century of Happiness, it has been transferred with reliable channels based on real information and has survived through different stages to the present day. İslamic scholars have also made great efforts in this regard. After the Turks converted to İslam, the Turkish-İslamic States on the stage of history also contributed to the Qur'an and the pivotal Sciences of the Qur'an. In the historical scene, Mamluks, Seljuks and finally the Ottoman state have taken the service to Qur'an in the continuation of this scientific tradition. Although studies in this area decreased compared to previous periods in the last times of the Ottoman Empire and after the proclamation in the 20th century, it gained momentum again from the middle of this century. In this way, many personalities serving this knowledge have been brought up in a nation that has adopted the command to serve the Qur'an and the İslamic Sciences, works have been published and many studies have been carried out on the point of transferring the knowledge of Qiraat to future generations. In the Republican period, our 13. President Of Religious Affairs, Dr. Tayyar Altikulaç's work has a different significance. Altıkulaç has had important work both during his official duties and in the academic field. We thought that it was a great deficiency that Altıkulaç's efforts on the Qur'an and its Qiraat had not been studied in the academic field until today; and we considered it as appropriate to study his work on the science of Qiraat during his official duties and in the academic field as a thesis.