Pacemaker batarya replasmanı yapılan hastalarda cep yapışıklılığı ile biyokimyasal parametreler arasındaki ilişki
The relationship between pocket adhesion and biochemicalparameters in patients with pacemaker battery replacement
- Tez No: 646677
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN AĞAÇDİKEN AĞIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Pacemaker, replasman, yapışıklık, Pacemaker, replacement, adhesion
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada kardiyak implante edilebilen elektronik araçlarda batarya replasmanı işlemleri yapılan hastalarda, kalp pili cebindeki yapışıklık ile biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkinin araştırılması planlanmıştır. Yöntem: 13.11.2019 – 01.06.2020 tarihleri arasında batarya replasmanı yapılan, pacemaker cebiyle ilgili komplikasyon gelişmeyen, batarya tükenmesi veya cihaz yükseltilmesi amacıyla eski batarya ile aynı lokasyona batarya replasmanı yapılacak hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar 2 gruba ayrıldı(Grup 1: cep yapışıklığı olan, Grup 2: cep yapışıklığı olmayan). Çalışma popülasyonunun demografik, klinik, laboratuvar özellikleri kayıt edildi. Yapışıklık ile demografik, klinik ve laboratuvar parametreler arasındaki ilişki istatistiksel analiz ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya ardışık olarak 73 hasta (% 58,9 erkek; ortalama yaş 71,07 ± 9,815) dahil edildi. Grup 1 'de 30 hasta(yaş ortalaması 71,5+10,903)( 22'si erkek (%73,3)), Grup 2'de 43 hasta(yaş ortalaması 70,77±9,102)( 21'i erkek(%48,8)) mevcuttu. Gruplara göre cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark izlendi.(p:0,015) Gruplara göre boy ortalaması açısından anlamlı fark saptandı.(p:0,02) Gruplar arasında HT, DM, KAH, HL, KOAH, KBY, KY komorbiditelerinin ve sigara içme alışkanlığı dağılımına baktığımızda anlamlı fark saptanmadı. Grup 1 ve Grup 2 arasında LVEF açısından anlamlı fark izlendi.(p:0,006). İlaç kullanma öyküsü sorgulandı ve gruplar arasında beta bloker(p:0,01) ve vitamin K antagonisti (p:0,004) kullanımı açısından anlamlı fark izlendi. Rutin kan tetkiklerinden gruplar arasında total kolesterol(p:0,03) ve magnezyum(p:0,01) değerleri açısından anlamlı fark izlendi. Rutin kan tetkiklerinden sedimentasyon, WBC, nötrofil, lenfosit, RBC, Hgb, RDW, platelet, TSH, parathormon, prokalsitonin,HDL, LDL, BUN, MDRD, Kreatinin, ALT,AST, LDH, protein, albümin, sodyum, potasyum, klor, kalsiyum, fosfor, ürik asit, AKŞ, CRP, INR, aPTT, BNP değerleri açısından gruplar arası anlamlı fark izlenmedi. Gruplar arasında replasmana kadar geçen süre açısından anlamlı fark izlendi(p:0,03). 50 Sonuç: Yapışıklık olan grupta, demografik verilerden erkek cinsiyet, yüksek boy ortalaması, ilaç gruplarından betabloker ve VKA kullanılması, EKO değerlendirmesinde düşük EF, laboratuvar değerlerinden magnezyum ve total kolesterolün düşük olması ve replasmana kadar geçen sürenin uzun olması olarak anlamlı saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was planned to investigate the relationship between pacemaker pocket adhesion and biochemical parameters in patients undergoing battery replacement procedures in electronic devices that can be implanted cardiac. Method: Patients who underwent battery replacement between 13.11.2019 and 01.06.2020, who did not develop complications related to the pacemaker pocket, and who would undergo battery replacement to the same location with the old battery for battery depletion or device upgrades were included in the study. The patients were divided into 2 groups (Group 1: with pocket adhesion, Group 2: without pocket adhesion). Demographic, clinical and laboratory characteristics of the study population were recorded. The relationship between adhesion and demographic, clinical and laboratory parameters was evaluated by statistical analysis. Results: 73 patients (58.9% male; mean age 71.07 ± 9.815) were included in the study consecutively. 30 patients in Group 1 (mean age 71.5 + 10.903) (22 male (73.3%)), Group 2 43 patients (mean age 70.77 ± 9.102) (21 male (%) 48,8)) was present. There was a significant difference between the groups in terms of gender distribution. (P: 0.015) There was a significant difference between the groups in terms of mean height. (P: 0.02) . When we look at the distribution the comorbidities of HT, DM, CAD, HL, COPD, CRF, HF and smoking habits were found no significant difference between the groups. There was a significant difference in LVEF between Group 1 and Group 2 (p: 0.006). The history of drug use was questioned and a significant difference was observed between the groups in terms of beta blocker (p: 0.01) and vitamin K antagonist (p: 0.004) use. From routine blood tests, a significant difference was observed between the groups in terms of total cholesterol (p: 51 0.03) and magnesium (p: 0.01) values. From routine blood tests, sedimentation, WBC, neutrophil, lymphocyte, RBC, Hgb, RDW, platelet, TSH, parathyroid hormone, procalcitonin, HDL, LDL, BUN, MDRD, creatinine, ALT, AST, LDH, protein, albumin, sodium, potassium, chlorine, calcium, phosphorus, uric acid, FBG, CRP, INR, aPTT, BNP values were no significant difference between the groups. A significant difference was observed between the groups in terms of the time until replacement (p: 0.03). Conclusion: In the adherent group, demographic data were found to be significant as male gender, average height, use of beta-blockers and VKA from drug groups, low EF in ECHO evaluation, low laboratory values of magnesium and total cholesterol, and a longer time to replacement.