Türkiye'nin Paris Anlaşması sonrası enerji politikasında güneş enerjisinin rolü ve önemi
The role and importance of solar energy in Turkey's energy policies after Treaty of Paris
  1. Tez No: 646700
  2. Yazar: YUNUS DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN TENİKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Isınma, Yenilenebilir Enerji, Paris Anlaşması, Enerji Politikaları, Güneş Enerjisi, Global Warming, Renewable Energy, Treaty of Paris, Energy Policies, Solar Energy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günlük hayatımızın önemli bir bölümünü oluşturan enerji 1800'lü yıllara kadar büyük oranda insanın fiziksel gücüyle sınırlı kalmıştır. Özellikle Sanayi Devrimi ile makinelerin gücü kullanılmaya başlanmış ve öncesinde çok fazla zaman gerektiren işler artık kısa sürede bitirilmeye başlanmıştır. Makinelerin günlük hayatı kolaylaştırması ve sürekli artan nüfusla birlikte enerji ihtiyacı da artmıştır. Sürekli artan enerji ihtiyacının karşılanması için günümüze kadar yoğun miktarda yenilenebilir olmayan enerji kaynakları kullanılmıştır. Petrol, kömür ve doğalgaz gibi yenilenebilir olmayan enerji kaynaklarının yoğun kullanımına bağlı olarak küresel ısınma gerçekleşmiş ve iklimler bozulmaya başlamıştır. 1970'li yıllardan itibaren çevreye zararı olmayan ya da zararı çok az olan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı artmaya başlamış, özellikle güneş enerjisinin sonsuz bir enerji kaynağı olması bu konudaki çalışmaları arttırmıştır. Dünya için çok büyük bir tehdit olan küresel ısınmanın ve etkilerinin azaltılması için uluslararası alanda bir çok ülkenin katılımıyla çevre konferansları gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Konferanslarda alınan kararlar uygulanmamış ve anlaşmaların yaptırım gücü olmadığı için de konuya yeterli miktarda önem verilmemiştir. 2015 yılında Paris'te gerçekleşen Paris İklim Zirvesi'nde yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmanın 1,5 derece ile sınırlandırılması için adımlar atılmıştır. Çok geniş kitlelerin katılımıyla gerçekleşen iklim zirvesi küresel ısınmanın azaltılması konusunda ciddi adım ve yaptırımlar getirmiştir. ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris Anlaşması'ndan çekilme kararı almasından sonra anlaşma tehlikeye girmiş ve bu karar büyük tepkilere sebep olmuştur. Türkiye, uluslararası çevre konferanslarına etkin katılım sağlamış ve gerekli plan ve programları yapmıştır. Türkiye genel enerji politikaları içinde yenilenebilir enerjinin payını yıllar içinde sürekli arttırmış ve güneş enerjisinde sahip olduğu büyük potansiyeli kullanmak için teşvik programları oluşturmuş ve üreticilere alım garantisi vermiştir. Güneş enerjisinin elektrik enerjisi üretimindeki payının arttırılması için 2023 ve 2030 hedeflerinde güneş enerjisine yer verilmiştir. ABD'nin anlaşmadan çekilme kararı sonrası Türkiye, Paris Anlaşması'nı askıya almış fakat yenilenebilir enerji çalışmalarını hızlandırmaya devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy, which constitutes an important part of our daily life, was largely limited to the physical strength of people until the 1800s. Especially with the Industrial Revolution, the power of the machines was started to be used and the works that required a lot of time started to be completed in a short time. The need for energy has also increased with the ease of machines and the ever-increasing population. Extensive non-renewable energy sources have been used to meet ever-increasing energy needs. Due to the intensive use of non-renewable energy sources such as oil, coal and natural gas, global warming has occurred and climates have started to deteriorate. Since 1970s, the use of renewable energy sources that have no or little harm to the environment has started to increase, especially solar energy being an infinite energy source has increased the studies on this issue. Environmental conferences have started to be held with the participation of many countries in the international arena in order to reduce global warming and its effects, which is a major threat to the world. The decisions taken at the conferences were not implemented, and because of the agreements don't have enforcement power, the issue was not given sufficient importance. At the Paris Climate Summit held in Paris in 2015, steps have been taken to limit global warming to 1.5 degrees until the end of the century. The climate summit, which was held with the participation of very large masses, has brought serious steps and sanctions to reduce global warming. After US President Donald Trump's decision to withdraw from the Treaty of Paris, the agreement was in danger and this decision caused great reactions. Turkey has participated actively in international environmental conferences and has made the necessary plans and programs. Turkey in the overall energy policy has increased constantly over the years, the share of renewable energy and has created incentive programs to use its potential in solar energy and has given producers a guarantee of purchase. In order to increase the share of solar energy in electricity generation, solar energy was included in the 2023 and 2030 targets. Turkey decided to suspend from the agreement after the United States, the Treaty of Paris was suspended but continued to accelerate renewable energy efforts.