İnflamatuar barsak hastalığı tanısı ile takipli hastalarda eklem tutulumunun değerlendirilmesi
The evaluation of joint involvement in patients followed with the diagnosis of inflammatory bowel disease
  1. Tez No: 647235
  2. Yazar: ÇİĞDEM KUCUR YÖNET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ATASEVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn hastalığı, İnflamatuar barsak hastalığı, İnflamatuar barsak hastalığı ilişkili artrit, Ülseratif kolit, Crohn's disease, Inflammatory bowel disease, Inflammatory bowel disease associated arthritis, Ulcerative colitis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: İnflamatuar barsak hastalığı seyrinde başka organların etkilendiği ekstra-intestinal manifestasyonlar sık görülür. Bu çalışmada, hastanemizde İBH tanısı ile takipli hastalarda eklem tutulumu sıklığının ve tipinin değerlendirmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, Ocak 2014 ve Aralık 2019 tarihleri arasında Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, Gastroenteroloji ve Romatoloji Kliniği ve Polikliniği'nde takip edilen İBH tanılı hastalar dahil edildi. Retrospektif olarak, hastane otomasyon sistemi kullanarak radyoloji görüntüleri ve raporlarından hastaların eklem tutulumları, demografik, laboratuvar ve kolonoskopi bulguları kayıt altına alındı. Eklem tutulumu varlığı ve tipi ile hastaların demografik, klinik ve laboratuvar parametreleri arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya İBH tanısı ile takip edilen toplam 290 hasta (189 ÜK, 101 CH) dahil edildi. Hastaların 120'si (%41.4) kadın, 170'i (%58.6) erkekti (E/K: 1.4) ve yaş değeri ortalama 45.1±14.5 olarak hesaplandı. Hastaların 29'unda (%10) AS, 13'ünde (%4.5) izole sakroileit ve 20'sinde (%6.9) periferal artropati tanısı/bulgusu mevcuttu. Periferal artropatisi olan 1 (%5), izole sakroileiti olan 4 (%30.7) hastanın romatoloji başvurusu olmadığı tespit edildi. Aksiyel tutulum ve AS sıklığı Crohn hastalarında anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (sırasıyla, p=0.003 ve p=0.044). Pankolit olan ÜK hastalarında olmayanlara göre aksiyel tutulum sıklığı anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (%16.7'ye karşın %6.5, p=0.027). Periferal artropatisi ve aksiyel tutulumu olan hastalarda ESH ve CRP değerleri anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Sonuç: İnflamatuar barsak hastalığı takip eden gastroenteroloji kliniklerinin, hastaları eklem tutulumu açısından da değerlendirmesi, daha fazla sayıda hastanın erken dönemlerde romatoloji kliniklerine yönlendirilmesini sağlayacaktır. Böylelikle, uzun dönem tedavisiz kalan eklem hastalıklarının oluşturacağı deformite ve sakatlıkların önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the course of inflammatory bowel disease, extra-intestinal manifestations are frequently seen, in which other organs systems are affected. In this study, it was aimed to evaluate the frequency and type of joint involvement in patients followed up with the diagnosis of IBD in our hospital. Methods: The study included patients diagnosed with IBD, who were followed in Meram Medical Faculty Gastroenterology and Rheumatology Clinics and Outpatient Clinics between January 2014 and December 2019. Retrospectively, the patient's joint involvement from radiology images and reports, demographic, laboratory and colonoscopy findings were recorded using a hospital automation system. The relationship between the presence and type of joint involvement and the demographic, clinical and laboratory parameters of the patients were investigated. Results: A total of 290 IBD patients (189 UC, 101 Crohn) were included in the study. 120 (41.4%) of the patients were female, 170 (58.6%) were male (M/F: 1.4) and the median age was calculated as 44 (19-86). 29 (10%) patients had AS, 13 (4.5%) patients had isolated sacroileitis and 20 (6.9%) patients had peripheral arthropathy diagnosis or findings. It was determined that 1 (5%) patient with peripheral arthropathy and 4 (30.7%) with isolated sacroileitis did not have rheumatology admission. Axial involvement and AS frequency were significantly higher in Crohn's disease patients (p=0.003 and p=0.044, respectively). The frequency of axial involvement was found to be significantly higher in UC patients with pancolitis than those without (6.5% vs. 16.7%, p=0.027). ESR and CRP levels were significantly higher in patients with peripheral arthropathy and axial involvement. Conclusion: The evaluation of patients in terms of joint involvement at gastroenterology clinics following inflammatory bowel disease, will ensure that more patients are directed to rheumatology clinics in the early stages. Thus, deformity and disability caused by joint diseases that remain untreated for a long time can be prevented.