Son dönem kültür & sanat yapılarının ikonik değerleri ışığında Kengo Kuma ve Odunpazarı modern müzenin değerlendirmesi
A survey of Kengo Kuma and Odunpazari modern museum in the light of the iconic values of culture and art buildings of the recent period
  1. Tez No: 647238
  2. Yazar: ERSİN POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KÖSEOĞLU ÇAMAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Küreselleşme, İkon, İkonik Mimari, Kengo Kuma, Odunpazarı Modern Müze(OMM), City, Globalization, Icon, Iconic Architecture, Kengo Kuma, Odunpazarı Modern Museum (OMM)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
İkon yapılar, kentlerin küreselleşen dünyada birbirleriyle aralıksız devam eden yarışlarındaki amaçları ve hırslarının yegâne sembolü halini almıştır. Küresel ağlara yeni katılan kentler için, ikonik yapılar güç ve varlık göstergesi anlamına gelmektedir. Küresel toplumların mimari gösterilerinden birisi bu anlamda ikon kavramı olmuştur. Günümüzde modern toplumların küreselleşen dünyada hayranlık uyandırmak ve önemli bir yer edinmek adına ikonik yapıları kullandığını görmekteyiz. İkonik yapıların, kentlerdeki misyonu olarak statü sembolü konumunda kullanılıp, bireyle iletişimi sağlayan ve ziyaretçi çeken araçlardır. Bu noktadan hareketle görsel olarak çekiciliği olan ikonik yapılar kenti ve imajını tanıtmak, marka değerini artırmak için önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada Odunpazarı Modern Müze(OMM)'nin ikonik yapı ve ikonik mimari ile ilişkisi irdelenmiştir. Dünya kentlerinden, Türkiye'den seçilen ikonik yapılar ve Kengo Kuma'nın kültür-sanat yapıları, yapısal ve kavramsal bakış açısıyla ele alınmıştır. İkonik değer taşıyan yapılar önde gelen kuramcı mimarlar gözünden birçok yönüyle incelenmiş, ikonik özellik ve ikonik değerin ne olduğu ya da neler olabileceği sorgulanmıştır. Türkiye ve diğer coğrafyalarda ikon konusuna nasıl bakıldığı bu konuda diğer dünya kentleri ile aramızdaki ilişkinin ne olduğu ve ikonik yapı üretiminde kentsel ölçekte ne gibi etkilerin olduğu araştırılmıştır. İkonik değer taşıyan yapıların güncel tasarım yaklaşımlarında hangi yönleri ile ön plana çıktıkları ve ikonik değer olarak belirlenen değerlerin ikonu tanımlamada ya da ikonun gücünü arttırmada ne derece faydalı oldukları günümüz dünyasında üretilebilecek ikonik yapıların tasarım kriterlerini belirlemede bir yol haritası çizebilecektir. Mimaride bir formu ele alırken birçok açıdan incelenmesi gerektiğinden hareketle tezin yöntemi olarak niteliksel araştırma yöntemleri kullanılmış yapısal/biçimsel ve kavramsal çerçeveden ikonik değer analizlerini tanımlayan analiz başlıkları belirlenmiş ve bu başlıklar kültür-sanat yapılarını incelemede yöntem olarak kullanılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen ikonik kriterler“Tematik Analiz”yapılarak başlıklara ayrılmış Dünya'dan ve Türkiye'den seçilen kültür-sanat yapılar ile Kengo Kuma yapıları bu“Tematik Analiz”yöntemi kullanılarak eldeki verilerle incelenmiş, veriler ile yapılar arasında ilişkiler aranmış ve kategorizasyonlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Icon structures include the only symbol of their ambitions and ambitions in races that continue with each other in the globalized world. For new participating cities in global networks, iconic structures are for indication of strength and evaluation. One of the architectural demonstrations of global societies. Today, we see that modern societies use iconic structures in order to admire the globalizing world and to understand an important place. Iconic structures are the vehicles that use the status symbol as the mission of the cities, according to my opinion with the individual and attract visitors. From this point on, iconic structures that have a visual appeal play an important role in promoting the city and its image and presenting its brand value. In this study, Odunpazarı Modern Museum (OMM) relationship with iconic structure and iconic architecture is examined. World city from the iconic buildings and structures, Kengo Kuma's culture and art in one of Turkey. The buildings with iconic value are important for the eyes of leading architects and theorists. see the icons in Turkey and other regions. You can use with the use of the values required to evaluate the iconic value of the buildings with iconic value in which the foreground stands out in the current design approaches. As it is necessary to examine a form in architecture from many perspectives, qualitative research methods have been used as the method of the thesis, and analysis titles defining iconic value analyzes from the structural / formal and conceptual framework have been identified and these titles have been used as a method for analyzing cultural and artistic structures. Iconic criteria The surveyed“Thematic Analysis”and made headlines devoted selected from the world and Turkey culture and art made Kengo Kuma building these“thematic analysis”examined in hand with the data using the method that the correlation between structures with data and categorizations are made.