Tarımsal araştırmalarda disiplinler arası çalışma durumlarının belirlenmesi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi örneği
Investigation of inter-disciplinary working states inagricultural research: a case study of Çanakkale OnsekizMart University
  1. Tez No: 647350
  2. Yazar: ÖZGE ZEYNEP YURDABAL OLĞUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, Disiplinlerarası Çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Agriculture, Interdisciplinary Study, Çanakkale Onsekiz Mart University
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Disiplinlerarası çalışma; tüm bilimsel araştırmalarda ve projelerde bir sorunun çözümü için farklı bilimsel disiplinlerin bir araya gelmesi ve konular arasında bağ kurulmasıdır. Disiplinlerarası araştırma yaşadığımız problemleri çözerken soruna farklı bakış açılarıyla yaklaşmamızı sağlar ve karmaşık sorunların çözümünü kolaylaştırır. Dünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte, şehirleşme, sanayileşme, insanların tüketim eğilimlerinin değişmesi, gelişen teknoloji ve çevresel sorunlar yeni küresel sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dolaysısıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu sorunların çözümü sürdürülebilir kalkınmanın ön şartıdır. Fakat bu sorunlar küresel bir niteliğe sahiptir ve tek bir disiplinin çözemeyeceği karmaşıklıktadır. Bu nedenle disiplinlerarası bilimsel araştırmalar günümüzde en tercih edilen araştırma yöntemlerinin başında gelmektedir. Konuya tarım açısından baktığımızda beslenme, istihdama katkısı, Milli Gelirdeki payı ve ödemeler dengesindeki rolü göz önüne alındığında önemini sürekli koruyan bir sektördür. Tarımsal üretim sonrası karşılaşılan pazarlama sorunları, dış ticarette karşılaşılan engeller, işletme yönetimi, örgütlenme ve yayım faaliyetleri düşünüldüğünde tek başına üretim ve verimlilik odaklı çalışmalar yeterli değildir. Dolayısıyla tarımla ilgili disiplinlerin diğer disiplinlerle işbirliği yapması yapılan araştırmalarda kaliteyi artıracağı gibi bilimsel bulguların pratikte uygulama şansını artıracaktır. Bu araştırmanın amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) tarımla ilgili alanlarda çalışan akademisyenlerin disiplinler arası çalışma durumunu ve bu konudaki yaklaşımlarının belirlenmesidir. Araştırmada tarımla ilgili çeşitli bölümlerde çalışan 148 akademisyenden tam sayım yöntemiyle verilerin derlenmesi hedeflenmiş, ankete katılmayı kabul eden 81 akademisyenden bilgi alınmıştır. Akademisyenlere likert ölçekli sorular sorulmuş, disiplinler arası çalışma durumunu etkileyen birbirine bağımlı veriler arasında bir ilişki olup omasığını incelemek içinse parametrik olmayan Ki Kare testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre ÇOMÜ'de tarımla ilgili konularda çalışan akademisyenlerin güncel konularda disiplinler arası çalışmaya yatkın olduğu, bu konularda ilgili paydaşlarla işbirliği yaptığı, bununla birlikte disiplinler arası çalışmalarda bazı problemlerle karşılaşıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca akademisyenlerin yaş, tecrübe ve ünvanlarındaki artışla birlikte disiplinlerarası çalışma eğilimlerinin arttığı belirlenmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkarak özellikle genç akademisyenlerin disiplinler arası çalışmalara teşvik edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Interdisciplinary work; it is the gathering of different scientific disciplines to solve a problem in all scientific researches and projects and to establish a link between the subjects. Interdisciplinary research enables us to approach the problem from different perspectives while solving the problems we experience and facilitates the solution of complex problems. With the rapid increase in the world population, urbanization, industrialization, changing consumption trends of people, developing technology and environmental problems have caused new global problems to emerge. As the whole world with the direct solution of this problem in Turkey is a pre-requisite for sustainable development. But these problems are of a global nature and are so complex that no single discipline can solve. For this reason, interdisciplinary scientific research is one of the most preferred research methods today. When we look at the subject in terms of agriculture, nutrition is a sector that maintains its importance, given its contribution to employment, its share in the national income and its role in the balance of payments. Considering the marketing problems encountered after agricultural production, the obstacles encountered in foreign trade, business management, organization and extension activities, production and productivity-oriented studies alone are not sufficient. Therefore, cooperation of disciplines related to agriculture with other disciplines will increase the quality of researches and increase the chance of applying scientific findings in practice. The aim of our study is to determine the interdisciplinary working status of academics working in agriculture-related fields at Çanakkale Onsekiz Mart University (ÇOMÜ) and their approach to this issue. In the study, we aimed to collect data from 148 academic persons who are working in various departments related to agriculture, using the full count method, and information was obtained from 81 academic person who accepted to participate in the survey. Likert-scale questions were asked to academicians, and a non-parametric chi-square test was applied to examine whether there was a relationship between interdependent data affecting interdisciplinary study status. Based to the results obtained from the research findings, it has been determined that the academicians working on agriculture-related issues in COMU are prone to work interdisciplinary on current issues, cooperate with relevant stakeholders on these issues, however, some problems are encountered in interdisciplinary studies. In addition, it was determined that with the increase in the age, experience and titles of the academicians, the tendency to work interdisciplinary increased. Based on these results, it can be suggested that young academic persons should be encouraged for interdisciplinary studies.