Murat nehrinin Bingöl sınırları içerisinde yaşayan bazı Cyprinid balıkların parazit faunası ve mevsimsel dağılımları
The parasite fauna and seasonal distribution of some Cyprinid fishes living in Bingol city borders of the Murat river
- Tez No: 647700
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOYUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Biyoloji, Parazitoloji, Fisheries Technology, Biology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Cyprinid, Murat Nehri, konak-parazit etkileşimi, Cyprinid, Murat River, host-parasite interaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Murat Nehrinde doğal olarak yaşayan Cyprinion macrostomum, Chondrostoma regium, Capoeta umbla ve Squalius cephalus balık türlerinin parazit faunası, Temmuz 2017 - Haziran 2019 tarihleri arasında, iki yıl süreyle ve aylık periyotlarla tespit edilerek mevsimsel dağılımları araştırılmıştır. Dört farklı balık türünden toplam 23 farklı parazit türü tespit edilmiş, bunların konak türü, mevsimsel değişimler ve konak büyüklüğüne göre dağılımları açıklanmıştır. Normallik testi sonucu verilerin, büyük örneklemlerde sıklıkla görüldüğü gibi, normal dağılmadığı görülmüş (p0,05). Herhangi bir parazit ile enfekte olma oranı C. umbla'da (% 81,7) en yüksek seviyeye ulaşırken onu sırasıyla S. cephalus (% 81,2), C. macrostomum (% 75,8) ve C. regium (% 68,8) takip etmiştir. Genel enfestasyon durumu, tüm balıklar için, her mevsimde birbirine yakın değerler almış, ancak yaz ve kış mevsimlerindeki enfestasyon miktarları arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu görülmüştür (p0,05), bununla birlikte konak büyüklüğünün arttıkça parazit infrapopulasyonlarının da arttığı tespit edilmiştir. Çalışmada tespit edilen parazitlerden Dactylogyrus macrostomi, Dactylogyrus lenkorani tbilisi, Dactylogyrus linstowi, Dogielius molnari ve Gyrodactylus paranemachili ülkemiz için yeni kayıtlar olurken, diğer bazı parazit türleri de yeni konak kayıtları ile beraber bildirilmiştir. Ayrıca bu çalışma ile ilk kez Dactylogyrus'lara (Monogenea) ait post larval Oncomyracidia detaylı bir şekilde fotoğraflanmıştır.
Özet (Çeviri)
Some Cyprinid fish species; Cyprinion macrostomum, Chondrostoma regium, Capoeta umbla and Squalius cephalus living naturally in the Murat River, were investigated for helminth fauna and determined seasonal effects between July 2017 and June 2019 for two years and monthly periods. A total of 23 different parasite species were identified from four different fish species, and their distribution according to host species, seasonal changes and host size was explained. As a result of the normality test, the data were not normally distributed as seen in large samples (p 0.05). The rate of infection with any parasite reached the highest level in/on C. umbla (81.7%), while it was followed by S. cephalus (81.2%), C. macrostomum (75.8%) and C. regium (68.8%), respectively. General infestation status for all fish has taken values close to each other in all seasons, but the difference between the infestation amounts in summer and winter was found to be statistically significant (p 0.05), however, as the host size increased, parasite infrapopulations also increased. While Dactylogyrus macrostomi, D. lenkorani tbilisi, D. linstowi, Dogielius molnari and Gyrodactylus paranemachili are new records for Turkey, and some other parasite species have also been reported with new host records. In addition, with this study, post-larval Oncomyracidia belonging to Dactylogyrus (Monogenea) genus was photographed in detail for the first time.