Statistical inference based load balanced routing in software defined networks
Yazılım tabanlı ağlarda istatistiksel çıkarım temelli yük dağılımlı yönlendirme
- Tez No: 647730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Tanımlı Ağ, Yönlendirme, Trafik Mühendisliği, En Yüksek Bağlantı Kullanımının Asgari Düzeye İndirgenmesi, İstatistiksel Çıkarım, Software Defined Networks, Routing, Traffic Engineering, Minimization of Maximum Link Utilization, Statistical Inference
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bilgisayar ağları veri, kırk yıldan fazla bir süredir, veri aktarımının ana yöntemi olmuştur. Son yirmi yıl içerisinde trafik hacmi ağların büyüklükleri kayda değer şekilde artmıştır. Bu büyümeden kaynaklı olarak ağlarda veri iletiminde kullanılan geleneksel yöntemler yetersiz kalmıştır. Böylece ağ planlama ve akıllı yönlendirme yöntemleri önem kazanmıştır. Bu doğrultuda daha hızlı ve etkin veri iletimi gereksinimlerini karşılamak için trafik mühendisliği yöntemleri konuşlandırılmaktadır. Bu yöntemlerin faydaları ispat edilmiştir ve bilgisayar ağlarının her seviyesinde hala kullanılmaktadırlar. Yakın geçmişte, yazılım tanımlı ağlar ağların ve ağ donanımlarının mimarisini yeniden tanımlamıştır. Bu yeni mimari daha esnek bir ağ ve trafik yönetimi için yeni yollar açmıştır. Bu tezde, yazılım tanımlı ağlarda en yüksek kullanımı asgari düzeye indiren yeni bir yönlendirme yöntem öneriyoruz. Önerilen yöntem, ağ içinde trafiği eşit dağıtmak için istatistiksel çıkarım üzerine kurulu bir hat maliyeti ölçütü tanımlamaktadır. Farklı yapay ağ yükleri altındaki sanal bir yazılım tanımlı ağ topolojisi üzerinde yöntem gösterilmiş ve başarımı değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen deneyler, önerilen yöntemin yazılım tanımlı ağlar üzerinde düzgün trafik dağılımı sağladığını ve en yüksek bağlantı kullanımını asgari seviyeye indirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Networks have been the main method of transferring data for more than forty years. The traffic volumes and sizes of networks have increased considerably in the last two decades. The traditional methods used in the networks to transfer data become inefficient due to this growth. Therefore, network planning and smart delivery methods have gained importance. Accordingly, traffic engineering methods are deployed to meet the faster and more efficient delivery requirements. These methods have been proven beneficial and they are still being used on every level of networking. Recently, software defined networking redefined the architecture of networks and network devices. This new architecture paved the way for more flexible network and traffic management techniques. In this thesis, we propose a new routing method, which minimizes the maximum link utilization in the software-defined networks. The proposed method defines a new cost metric based on statistical inference to distribute load evenly in the network. The method is demonstrated, and its performance is evaluated on virtual software defined network topologies under various artificial network loads. The experiments show that the proposed algorithm achieves the even distribution of traffic and minimizes the maximum link utilization in software defined networks.