57. Hükümet döneminde MHP ve Türk dünyası
Nationalist Action Party and Turkic world during the 57. Goverment period
  1. Tez No: 647779
  2. Yazar: SADAY ALISHOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Milliyetçiliği, Milliyetçi Hareket Partisi, Ülkücü Hareket, Esir Türkler, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, 57. Hükümet, Turkish Nationalism, Nationalist Movement Party, Idealistic Movement, Captive Turks, Turkic World, Turkish Republics, 57th Government
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, öncelikle Türk milliyetçiliğinin Türkiye topraklarındaki tarihsel serüveninden bahsedilecek, ardından Ülkücü ideolojinin resmi milliyetçilik ve soy-Türkçülükle benzeşen ve ayrışan yanları anlatılacak, sonrasında bu düşüncenin siyasal platformda temsilcisi MHP ve onun“Başbuğ”unun fikir ve siyasi faaliyetlerine değinilerek tarihsel kırılma anlarında kendisi için zemin bulduğunda dış politika konusunda Türk Dünyası'na yönelik neler ortaya koyabildiği incelenecektir. Çalışmanın birinci bölümü, Türk milliyetçiliği düşüncesinin tarihsel süreci ile altmışlı yıllarda partiler üstü bir kavram olmaktan çıkıp bir siyasi parti tekeline alınan özgün bir milliyetçilik formu olarak Ülkücü ideolojiyi ve bu düşüncenin dış Türklere bakışını anlatmaya ayrılmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise MHP'nin 1990'lı yıllarla birlikte ortaya çıkan bağımsız Türk Cumhuriyetleri'ne yönelik ne tür söylem ve politikalar ortaya koyduğu, 57. Hükümet ile birlikte iktidar ortağı olduğu dönemde ise bu söylem ve politikaları ne ölçüde hayata geçirebildiği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, primarily, we will talk about historical adventure of Turkish nationalism at the geography of the Turkey and then we will illuminate similar and different aspects of Idealistic (Ulkucu) ideology and formal nationalism and Ethnic Turkism and finally, we will investigate what was manifested by MHP (Nationalist Movement Party) and its Leader (Basbug) which is representative of this ideology at the political sphere, during historical turning points when they found necessary surface for themselves about foreign policy related with Turkic World. First chapter of the Study is about historical process of Turkish Nationalism ideology and transformation of the nationalism from upper political party ideology to the genuine nationalism form - Idealistic ideology which is now political party monopoly of this ideology, during 1960s and its outlook to the foreign Turks. At the second chapter of the thesis, we will discuss that how MHP acted politically and made statements about independent Turkish Republics after 1990s and how it realized these policies and statements during 57th Government where it was a part of the coalition.