Parenting practices and prosocial behaviors of children and adolescents: The moderating role of temperament
Ebeveyn uygulamaları ve çocuk ve ergenlerin olumlu sosyal davranışları: Mizacın düzenleyici rolü
  1. Tez No: 647778
  2. Yazar: BERİL KIYAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ebeveyn sıcaklığı, açıklayıcı akıl yürütme, psikolojik kontrol, olumlu sosyal davranış, mizaç, Parental warmth, inductive reasoning, psychological control, prosocial behavior, temperament
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki çocuk ve ergenlerin olumlu sosyal davranışlarındaki yaş farklılıklarını araştırmayı ve ebeveynlik uygulamaları (ebeveyn sıcaklığı, açıklayıcı akıl yürütme ve psikolojik kontrol) ile olumlu sosyal davranışlar arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu ilişkilerde mizaç özelliklerinin (olumsuz duygulanım ve duyusal duyarlılık) düzenleyici rolleri ayrı ayrı incelenmiştir. Bu çalışma, TÜBİTAK tarafından desteklenen ülke çapında yürütülen bir proje kapsamında gerçekleştirilmiş olup, çalışmaya 3. sınıftan 11. sınıfa kadar örgün eğitime devam eden 478 öğrenci ve anneleri katılmıştır. Çocukların ve ergenlerin ebeveynlik uygulamaları, olumlu sosyal davranışları ve mizaç özellikleri farklı ölçeklerle değerlendirilmiştir. İlk olarak, yaş farklılıklarını araştırmak için tek yönlü bir varyans analizi yapılmıştır. Daha sonra ebeveynlik uygulamaları ile olumlu sosyal davranışlar arasındaki ilişkilerde mizaç özelliklerinin düzenleyici rolünü araştırmak amacıyla iki hiyerarşik regresyon analizi ayrı ayrı yapılmıştır. Sonuçlar, ebeveynlik uygulamalarının olumlu sosyal davranışla ilişkili olmadığını göstermiştir. Diğer bir yandan, mizaç özelliklerinin bu ilişkilerde düzenleyici bir rolü olmamasına rağmen, her iki mizaç özelliği de olumlu sosyal davranışla ilişkili olarak bulunmuştur. Çalışmanın bulguları, katkıları, sınırlılıkları ve gelecek çalışmalara öneriler ilgili alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to investigate age differences in prosocial behaviors of Turkish children and adolescents, and to investigate the relationships between parenting practices (parental warmth, inductive reasoning, and psychological control) and prosocial behaviors. In addition, moderating roles of temperamental characteristics (negative affect and sensory processing sensitivity) in these relationships were investigated separately. This study was conducted as part of a nation-wide project funded by TUBITAK, and 478 children and adolescents attending formal education ranging from 3rd grade to 11th grade and their mothers participated in the study. Parenting practices, prosocial behavior, and temperamental characteristics of children and adolescents were assessed by different questionnaires. Firstly, a one-way ANOVA was run to investigate the age differences. Then, two hierarchical regression analyses were run for the purpose of investigating the moderating role of temperamental characteristics in the relationships between parenting practices and prosocial behavior. The results indicated that parenting practices were not related to prosocial behavior. Moreover, although temperamental characteristics did not have a moderating role in these relationships, both of them were associated with prosocial behavior. Findings of the study, contributions, limitations, and future suggestions were discussed in terms of the relevant literature.