İntrakraniyal paraoftalmik anevrizmaların akım çevirici stent implantasyonu ile endovasküler tedavisinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of endovascular treatment of intracranial paraophtalmic aneurysms with the flow diverter stent i̇mplantation
- Tez No: 647879
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN BİLEN ONAN, PROF. DR. FİGEN BİNOKAY, DOÇ. DR. KAAN ESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal anevrizma, Paraoftalmik, Akım çevirici, Stent, Endovasküler embolizasyon, Endovasküler tedavi, Intracranial aneurysm, Paraophtalmic, Flow diverter, Stent, Endovascular embolization, Endovascular treatment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Serebral anevrizmaların tedavisinde cerrahi ve endovasküler yöntemler yaygın olarak kullanılmaktadır. Geniş boyunlu ve büyük anevrizmaların tedavisinin klasik endovasküler yöntemlerle yapılması durumunda istenilen başarı sağlanamamaktadır. Bu nedenle bu anevrizmaların tedavisinde akım çevirici stentler son 11-12 yıldır yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, merkezimizde geniş boyunlu intrakraniyal paraoftalmik anevrizmalar nedeniyle akım çevirici stentler ile tedavi edilen olgularda tedavinin etkinlik ve güvenilirliğini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Üniversitemizin, Helsinki deklarasyonu ile uyumlu etik kurul komitesi tarafından nisan ayında çalışmamıza onay alındıktan sonra, Ekim 2008-Ocak 2020 tarihleri arasında Radyoloji Ana Bilim Dalı, Vasküler Girişimsel Radyoloji ünitemizde akım çevirici stent ile tedavi edilen 22-77 yaş arasında (ortalama 51,1), 66'sı kadın (% 75,8), 21'i erkek (% 24,2) toplam 87 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların klinik bilgileri, işlem öncesi, işlem sırası ve takiplerdeki DSA görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Ünitemizde, tüm hastalardan yazılı onam formu alındıktan sonra toplam 87 hastada 100 paraoftalmik segment yerleşimli anevrizma akım çevirici stentler ile tedavi edildi. Otuz dört hastada (% 39) birden fazla anevrizma tespit edilmiş olup 6 hastada (% 6,9) aynı taraf oftalmik segmentte birden fazla ve 8 hastada (% 9,2) bilateral oftalmik segmentlerde anevrizmalar mevcuttu. Seksenyedi hastanın 11 tanesi (% 12,6) daha önce cerrahi veya endovasküler olarak tedavi edilmişti. Kırk paraoftalmik segment anevrizmada (% 40) ek olarak koil embolizasyonu da yapıldı. Tedavi edilen 13 hastada (% 14,9) SAK öyküsü vardı. Beş anevrizmada (% 5) işlem sırasında stentte tam açılmama problemi oldu. Tüm stentler istenilen lokalizasyona yerleştirildi (Teknik başarı % 100). Bir hastada işlem sırasında, 1 hastada işlemden hemen sonra, 5 hastada geç dönemde tromboembolik komplikasyon gelişti (toplam tromboembolik komplikasyon oranı % 8,1). Üç hastada 3-6. ayda İKA oklüzyonu ve 1 hastada İKA oklüzyonuna sekonder kalıcı hemiparezi gelişti (Kalıcı morbidite oranı % 1,1). Bir hasta 5.günde intrakraniyal kanama nedeniyle eksitus oldu (Mortalite oranı % 1,1). Geç dönemde 2'si semptomatik olmak üzere 11 hastada (% 12,6) stent stenozu gelişti. Tolam anevrizma oklüzyon oranı % 93,6'ydı. Sonuç: İntrakraniyal paraoftalmik anevrizmaların endovasküler tedavisinde akım çevirici stent implantasyonu tek başına veya koil embolizasyonu ile birlikte güvenilir ve etkin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Surgical and endovascular methods are widely used in the treatment of cerebral aneurysms. The desired success cannot be achieved with the use of the classical endovascular methods in the treatment of wide-necked and large aneurysms. For this reason , flow diverter stents have been widely used for the past 11-12 years. In this study, we aimed to reveal the efficacy and safety of treatment with flow diverter stents in patients with wide neck intracranial paraophthalmic aneurysms. Materials and method: Our retrospective designed study protocol was approved by the institutional ethics committe of our university in accordance with the declaration of Helsinki, a total of 87 patients, 66 females (75,8%) and 21 males (24,2%) ranging of age between 22 to 77 years (mean 51,1) who were treated with flow diverter stents in our vascular interventional radiology department between october 2008 and january 2020 included in the study. Clinical data of the patients, DSA images in the pre- procedure, procedure and follow-up were evaluated. Results: In our department, after obtaining written informed consent from all patients, a total of 87 patients with 100 paraophthalmic segment aneurysms were embolized with flow diverting stents. More than one aneurysm was detected in 34 patients (39%), 6 patients (6,9%) had multiple same sided ophthalmic segment aneurysms and 8 patients (9,2%) had bilateral ophthalmic segment aneurysm. Eleven (12,6%) of the 87 patients had been treated previously surgically or endovascularly. Coil embolization was additionally performed in 40 paraophtalmic segment aneurysms (40%). Thirteen patients (14,9%) had a history of subarachnoid hemorrhage. During the procedure, there was a problem of incomplete opening in five stents (5%). All stents were placed in the desired localization (Technical success 100%). Thromboembolic complications developed in one patient during the procedure, in 1 patient immediately after the procedure and in 5 patients in the late period (Total thromboembolic complication rate 8.1%). ICA occlusion occur in 3 patients in the 3-6th months and 1 patient had permanent hemiparesis secondary to ICA occlusion (Permanent morbidity rate 1.1%). One patient died on the 5th day due to bleeding (Mortality rate 1.1%). Stent stenosis developed in 11 patients (12.6%), 2 of which were symptomatic in the late period. The total aneurysm occlusion rate was 93.6%. Conclusion: The flow diverter stent implantation with or without concomitant coil embolization is a safe and efficient method in the treatment of intracranial paraophtalmic aneurysms.