Hürriyet Mobil haber sitesinin kullanıcı deneyim tasarımı bağlamında incelenmesi
Investigation of Hurriyet Mobil news site in the context of user experience design
- Tez No: 647961
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ TİRYAKİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Hürriyet haber sitesi, Kullanıcı deneyim tasarımı, Kullanılabilirlik, Etkileşim tasarımı, Hürriyet mobile news site, User experience design, Usability, Interaction design
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışmada, Hürriyet haber sitesinin akıllı telefon ortamındaki versiyonu, kullanıcı deneyimi bağlamında irdelenmiştir. Bu bağlamda, sitenin etkileşimsel ve görsel olarak konumlandırılan tüm unsurlarının, tasarım, kullanılabilirlik ve etkileşim tasarımı çerçevesinde nasıl hizalandığının saptanması, kullanıma olan etkisinin belirlenmesi ve bununla bağlantılı olarak, kullanıcının haberle olan etkileşimi ve haber edinimini nasıl etkilediğinin tespit edilerek, toplam deneyiminin betimlenmesi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada bulgulara erişmek için üç farklı veri toplama tekniğinden yararlanılmıştır. Öncelikli olarak araştırmacı, Hürriyet mobil haber sitesinde yer alan kullanılabilirlik sorunlarını irdelemek amacıyla, Jakob Nielsen'ın sezgisel değerlendirme modelini ele almıştır. Daha sonra, katılımcıların site kullanım sürecinde karşılaştıkları sorunların ve bunun sonucunda yaşanan deneyimlerinin belirlenmesi amacıyla sesli düşünme veri toplama tekniği gerçekleştirilmiştir. Son olarak, sezgisel değerlendirme sürecindeki örtük davranışların, anlamların ve katılımcıların siteye ilişkin genel tutumlarının tespit edilmesi amacıyla yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Hürriyet mobil haber sitesinde, katılımcıların haberle olan çeşitli ilişki noktalarını, etkileşimlerini ve site kullanım akışını engelleyebilecek ya da aksatabilecek etki düzeyi yüksek ve düşük olmak üzere bazı kullanılabilirlik sorunlarına rastlanmıştır. Öte yandan, katılımcıların başarısız olduğu ya da tamamlayamadığı görevlerin, manevi boyuttaki deneyim çıktıları, çeşitli olumsuz yansımalarla karşılık bulmuştur. Ayrıca, katılımcıların, siteye karşı olan tutum ve yaklaşımlarındaki olumsuz sonucun, siteden uzaklaşma ve hatta ayrılma eylemini gerçekleştirmeye eğilim gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the smartphone version of the Hürriyet news website is examined in the context of user experience. In this context, determining how all interactively and visually positioned elements of the site are aligned within the framework of design, usability and interaction design, determining the effect on usage and in connection with this, determining how the user affects the interaction with the news and news acquisition, and the description of the total experience has been realized. Three different data collection techniques were used to access the findings in the research, First of all, the researcher discusses Jakob Nielsen's heuristic evaluation model in order to examine the usability problems on the Hürriyet mobile news site. Later, the thinking aloud data collection technique is applied in order to determine the problems faced by the participants during the use of the site and their experiences as a result,. Finally, a semi-structured in-depth interview is conducted in order to determine the implicit behavior, meanings and general attitudes of the participants towards the site in the heuristic evaluation process. According to the results of the research, some usability problems, such as high and low level of impact, are encountered on the Hürriyet mobile news site, which may hinder or disrupt the participants' various points of contact with the news, their interactions and the flow of site usage. On the other hand, the spiritual experience outcomes of the tasks that the participants failed or could not complete were met with various negative reflections. In addition, it has been observed that the negative result of the participants' attitude and approach towards the site tends to move away from the site or even leave the site.