An analysis of the August War: A constructivist perspective
Ağustos Savaşının analizi: Konstrüktivist bir yaklaşım
- Tez No: 647960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK KUŞÇU BONNENFANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tezin amacı, 2008 Rusya-Gürcistan çatışmasının nedenleri üzerine alternatif bir analitik çerçeve sunmaktır. Akademik literatürde bu çatışma, Soğuk Savaş'ı anımsatan büyük güç politikalarına atıfla yorumlanmaktadır. Alternatif olarak araştırma, çoğunlukla literatürde görmezden gelinen ya da dağınık ve bağlantısız bir şekilde analiz edilen boyutların ve aktörlerin bilincinde bir analiz sağlamak için konstrüktivist ilkeler doğrultusunda tasarlanmış, metodolojik bir çerçeve kullanmaktadır. Konstrüktivist kimlik vurgusuna paralel olarak araştırma, çatışmanın düşünsel/fikirsel etkenlerini ortaya çıkarmak amacıyla hem uluslararası hem de yerel alandaki aktörler arasındaki etkileşime odaklanmıştır. Bu amaçla, tez, insan unsuru ve sistem yapılarının karşılıklı kurucu doğasını vurgulamak için bir 'amil-yapı tartışması' yürütmüş, ayrıca bu tartışmayı 'analiz düzeyi' sorunsalının kasıtlı olarak göz ardı edilmesini meşrulaştırmak için kullanılmıştır. Etkileşimin uluslararası yönü, Gürcistan ve Rusya'nın yanı sıra Gürcistan ve azınlık toplulukları arasındaki karşılıklı güvensizliğin nedenlerini ortaya çıkarmak için tarihsel anlatı yoluyla araştırılmıştır. Ülke içi etkenleri belirlemek amacıyla liderlerin düşünsel söylemlerini yerel yapısal sınırlamalar dahilinde inşa etme ve kullanma yollarını analiz etmiştir. Bu anlamda, ulusal seçkinlerin inançları ve kişilikleri ile karşılaştıkları sistemsel kısıtlamalar analitik bir odak oluşturmaktadır. Ülke içi dinamiklerin incelenmesi, Rusya ve Gürcistan arasındaki ilişkilerin ortak ancak birbiriyle ters yönde hareket eden bir paydası olarak batı kimliğine yönelik değişen tutumlarına odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of the thesis is to present an alternative analytical framework on the reasons for the 2008 Russia-Georgia War. Throughout the scholarly literature, the conflict has been construed through extensive reference to the great power politics reminiscent of the Cold War. Instead, the research utilized a methodological framework designed through the guideline of constructivism to provide an analysis cognizant of the dimensions and actors, mostly overlooked in the contemporary literature or analyzed in a scattered and disassociated manner. In line with the constructivist emphasis on identity, the research focuses on the interaction among actors in both the international and domestic realm to discover the ideational determinants of conflict. For this purpose, the thesis conducted an 'agent-structure debate' to underline the mutually constitutive nature of human agents and system structures. Moreover, the debate is pursued to justify the intentional disregard for the 'level of analysis problem'. The international aspect of the interaction is explored through the historical narrative to establish the causes of the mutual distrust between Georgia and Russia, as well as Georgia and her minority communities, i.e., South Ossetia and Abkhazia. In order to discover the domestic determinants, the research analyzed the ways the leaders construct and utilize the ideational discourses within the domestic structural limitations. In that sense, the beliefs and personalities of the national elites and domestic structural constraints they faced established analytical focus. The examination of the domestic dynamics focuses on their evolving perspectives towards the West as a shared but conflicting aspect of the relations between Russia and Georgia.
Benzer Tezler
- İstanbul art deco mimarisinde cephe ve motif analizi (Taksim, Cihangir, Nişantaşı, Kurtuluş ve Şişli)
Başlık çevirisi yok
MİNE DİKBAŞ
- Representation of Russian-Georgian 2008 war in the Eyes of Georgia: A critical geopolitical perspective
Rusya-Gürcistan 2008 Savaşının Gürcistan nezdinde temsili: Eleştirel jeopolitik bakışı
SALOME TSIKARISHVILI
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
Uluslararası İlişkilerSakarya ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MURAT YEŞİLTAŞ
- The Turkish straits and the great powers: From the Montreux Convention to the early cold war, 1936-1947
Başlık çevirisi yok
SÜLEYMAN SEYDİ
Doktora
İngilizce
2001
Türk İnkılap TarihiThe University of BirminghamTarih Ana Bilim Dalı
DR. STEVEN MOREWOOD
- Dunsterforce in Baku: A case study in British imperial/interventionist foreign policy with respect to Transcaucasia 1917-1918
Dunsterforce ve Bakü: İngiliz emperyal/müdahaleci dış politikasında bir vaka analizi: Transkafkasya 1917-1918
CENGİZ İNCEOĞLU
Yüksek Lisans
İngilizce
2012
Tarihİhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
PROF. NORMAN STONE
- İkinci dünya savaşı dönemi basınında Almanya-SSCB ilişkileri
Germany-USSR Relations in the Press of the Second World War Era
AYŞEGÜL AKGÜN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
TarihBilecik Şeyh Edebali ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SELMA GÖKTÜRK ÇETİNKAYA