منيج القرآن الكريم وآثاره في عرض الجنة والنار من ا زوية بلاغية
Belagat açısından cennet ve cehennemim sunulmasındaki Kur'an'ın metodu ve etkileri - The approach of the Holy Qur'an and its effects on the presentation of paradise and hell from a rhetorical angle
- Tez No: 647993
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Cennet. Cehennem ateşi. Etkileri. Retorik taraf, Paradise, Hellfire, Effects, Rhetorical
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
“Kur'an'ı Kerim'in Cennet ve Cehennemin Sunumunda Belagat Açısından İzlediği Yöntem”adlı bu tezimiz objektif bir bakış açısıyla yazılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı Kur'an'ı Kerim'in Cennet ve Cehennemden bahseden ayetlerinin zirvesinde bulundukları belagati açıklamak, kişiyi cennete götürecek sebeplere sarılmayı, cehennem azabından korumayı ve kişiyi dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştıracak iyi amelleri yapmayı teşvik etmektir. Çalışmamızın birinci bölümde cennet ve cehennemin sözlük ve terim anlamı ile cennet ve cehennemin Kur'an'daki isimleri ele alınmış. İkinci bölümde ise; Kur'an'ı Kerim'in Cenneti tasvirdeki yöntemi, cennete giden yol, cennetin sıfatları, özellikleri, kapıları, mekanı ve cennete girmenin sebepleri üzerinde durulmuştur. Öte yandan çabayla veya altın ve gümüşle elde edilemeyen cennetin nimetlerine ulaşma, Yüce Allah'ın bu değerli yeri kullarına nasıl sunduğunu, insanın varacağı son yerin ya cennet veya cehennem olduğu ve benzeri konular da detaylı şekilde ele alınmıştır. Aynı zamanda müminlerin ruhlarından, cennetteki derecelerinden, sıfatlarından ve cennete mirasçı olmalarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise Kur'an'ı Kerim'in cehennem tasvirindeki yöntemini ile cehennem bekçilerinden bahsedilirken kullandığı metoda değinilmiştir. Cehennem azabının şiddetine, özelliklerine, kapılarına, kâfirlerin yüzüstü sürülmelerine, cehenneme girme sebeplerine, cehennem ehlinin durumlarına, derekelerine, tabakalarına, orada ebedi kalmalarına, ateşin cehennem ehlinin tamamını kuşatması ve kalplerine kadar işlemesine de yer verilmiştir. Ayrıca varlık ve etki açısından cennet ve cehennemden bahsedilmiştir. Kur'ân Kerîm'in izlediği yönteminin cenneti arzulayıp cehennemden sakınanlar üzerindeki etki ve tesirinden tafsilatlı şekilde bahsedilmeye çalışılmıştır. Yine çalışmamız boyunca bütün konulara Kur'an ve sünnetten kısa bazı açıklama ve delillerle konuya giriş yapılmıştır. Bu durum bütün bölüm başlıklarda bir metot olarak uygulanmıştır. Aynı şekilde klasik ve modern belagat ve tefsir kaynaklarından yararlanmaya gayret gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study has addressed“The approach of the Holy Qur'an and its effects on the presentation of Heaven and Hell from a rhetorical angle”. It is an objective study, and the aim of this study was to show the intensity of the eloquence of the Holy Qur'an in the verses related to Heaven and Hell, adhere to the reasons by which people enter the paradise, and save them from the torment of Hellfire, and to urge the righteous deed, which is the reason for human success in this world and the hereafter, this was the purpose of this study Then, in the first chapter, the researcher mentioned the definition of Heaven and Hell from a linguistic and terminology viewpoint, and the names of Heaven and Hell in the Holy Qur'an. In the second chapter, the researcher mentioned, the approach of the Holy Qur'an in the presentation of paradise, its paths, characteristics, its doors, its location, and the reasons for its entry, and then speeding up to its blessings that do not buy with gold, nor silver, nor family background, and how God Almighty offered his precious commodity, and to move either to Heaven or to Hell, and the spirits of believers and their degrees in Heaven and its characteristics and inheritors .In the third chapter, the researcher mentioned the method of the Qur'an in displaying the fire, and its storage, in describing the severity of its punishment and its characteristics, its gates, the infidels' crowd on their faces, the reasons for them entering the fire of Hell, the conditions of its people, their deeds, its classes, and the immortality of its people in it, and the way in which unbelievers are exposed to fire, and the researcher also defined Paradise and Hell, in terms of influence and presence and the influence of the Qur'an approach in presenting them to those who are afraid of Hell and those who have the desire in Heaven Then the researcher began to mention the existing rhetoric that he mentioned in the entrance and separated the entrance and rhetoric by mentioning the word (rhetoric) and then began rhetoric from books and ancient and modern interpretations, and this method was applied to all the topics and demands, briefly, this is a summary of the current study.