Hikâye haritası yönteminin farklı okuma değişkenleri üzerine etkisi
The effect of story map method on different reading variables
  1. Tez No: 647992
  2. Yazar: HİLAL YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KAĞAN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye Haritası Yöntemi, Okuma Motivasyonu, Prozodi, Okuduğunu Anlama, Doğru Okuma Yüzdesi, Story Map Method, Reading Motivation, Prosody, Reading Comprehension, Percentage of Correct Reading
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim 4. sınıf öğrencileri üzerinde hikâye haritası yönteminin okuduğunu anlama, okuma motivasyonu, doğru okuma ve prozodi becerilerine etkisini incelemektir. Bu araştırmada seçkisiz atamanın mümkün olmaması nedeniyle ön test son test eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Araştırma 2018-2019 öğretim yılı ikinci yarıyılında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan özel bir ilkokulda okuyan 4. sınıf öğrencilerinden oluşan 2 şube ile 10 haftalık bir sürede tamamlanmıştır. Araştırmacının hazırladığı ders planlarına göre derslere şubelerin sınıf öğretmenleri girmiştir. Araştırmada 4. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerini ölçmek amacıyla“Yanlış Analiz Envanteri”, prozodik okuma becerilerini ölçmek amacıyla“Prozodik Okuma Ölçeği”, okuma motivasyonlarını ölçmek amacıyla“Okuma Motivasyon Formu”kullanılmıştır. Öğrencilerin doğru okuma becerisi ve prozodilerine ait veriler ses kayıtları dinlenerek puanlanmıştır. 4A ve 4B şubelerine ait puanların normal dağılıp dağılmadığı Kolmogorov-Smirnov (K-S) Testiyle belirlenmiştir. Normal dağılım gösteren verileri analiz etmede İlişkili Örneklemler t-Testi (Paired Samples t-Test), İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler t-Testi (Independent Samples t-Test), Tek Yönlü Varyans Analizi (Repeated Measures Anova), normal dağılım göstermeyen verileri analiz etmede ise Friedman, Wilcoxon İşaretli Sıralar, Çoklu Karşılaştırma ve Mann-Whitney U Testleri kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizleri neticesinde; kontrol grubunun okuduğunu anlama, okuma motivasyonu, doğru okuma yüzdesi ve prozodik okuma becerilerinde anlamlı bir farklılık gözlenmezken, hikâye haritası yöntemi uygulanan deney grubu öğrencilerinin, okuduğunu anlama becerilerine ait ön, ara ve son test puanlarında olumlu yönde farklılık gözlenmiştir. Okuma motivasyonu ön test ve son test puanlarında olumlu yönde farklılık gözlenmiştir. Doğru okuma yüzdesi becerilerini ölçmek amacıyla yapılan ön, ara ve son test puanları arasında ise ön ve son test puanlarında anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Bu durum hikâye haritası yönteminin öğrencilerin doğru okuma becerilerini zamanla geliştirdiğini göstermektedir. Prozodi becerilerini ölçmek amacıyla yapılan ön, ara ve son test puanları arasında da olumlu yönde farklılık gözlenmiştir. Araştırma sonucunda hikâye haritası yönteminin 4. sınıf öğrencileri üzerinde okuduğunu anlama, okuma motivasyonu, doğru okuma becerisi ve prozodik okuma becerilerinde deney grubu lehine anlamlı bir farklılığa neden olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of story map method on reading comprehension, reading motivation, reading and prosody skills on primary school 4th grade students. In this study, since random assignment is not possible, a quasi-experimental model with pre-test and post-test unequaled control group was used. The research was completed in the second semester of the 2018-2019 academic year, with 2 branches consisting of 4th grade students studying at a private primary school in the Western Black Sea Region under the Ministry of National Education, over a period of 10 weeks. According to the lesson plans prepared by the researcher, the classroom teachers of the classes entered the lessons. In the study, the“Comprehension Scale of the Mistake Analysis Inventory”was used to measure the reading comprehension skills of 4th grade students, the“Prozodic Reading Scale”to measure prosodic reading skills, and the“Reading Motivation Form”to measure reading motivation. The data of the students' correct reading skills and prosody was scored by listening to the audio recordings. Whether the scores of branches 4A and 4B are normally distributed or not was determined by the Kolmogorov-Smirnov (K-S) Test. In analyzing normally distributed data, Paired Samples t-Test, Independent Samples t- Test, One-Way Analysis of Variance (Repeated Measures Anova), in analyzing data that do not show normal distribution Friedman, Wilcoxon Signed Ranks, Multiple Comparison Test, Mann-Whitney U Tests were used. As a result of the analysis of the research data; While no significant difference was observed in the control group's reading comprehension, reading motivation, correct reading percentage and prosodic reading skills, a positive difference was observed in the pretest, intermediate and posttest scores of the experimental group students who were applied the story map method in reading comprehension skills. There was a positive difference in reading motivation pre-test and post-test scores. A significant difference was observed in the pre and post test scores between the pre, intermediate, and posttest scores made to measure the percentage of reading accuracy. This situation shows that the story map method improves students' correct reading skills over time. A positive difference was also observed between the pre, intermediate and post test scores made to measure prosody skills. As a result of the research, it was determined that there was a significant difference in favor of the experimental group in the reading comprehension, reading motivation, correct reading and prosody skills of the story map method on 4th grade students.