Defne metropol ilçesinin turizm coğrafyası açısından değerlendirilmesi
Evalation of Defne metropol district in terms of tourism geography
  1. Tez No: 648052
  2. Yazar: ONUR SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KODAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Defne, Turizm, Rekreasyon, Defne, Tourism, Recreation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türkiye, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve en eski yerleşmeleri bünyesinde barındıran bir ülkedir. Farklı doğal ve beşeri zenginliklere sahip olması, önemli turizm alanlarının ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Araştırma sahası, Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde yer alan Hatay ilinin 15 ilçesinden birini oluşturmaktadır. Antakya ilçesine bağlı yerleşmelerden biri olan Defne, 2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı büyükşehir belediye yasası sonrasında Antakya merkez ilçesinden ayrılarak ayrı ilçe statüsü kazanmıştır. İlçe güneyden Yayladağı, kuzeyden Antakya, doğudan Altınözü ve batıdan Samandağ ilçeleriyle çevrilmiştir. Defne ilçesinin yüzölçümü 154 km²'dir. İlçenin toplam 37 mahallesi bulunmaktadır. İlçe, E-91 karayolu üzerinde bulunur ve ilçe merkezi Antakya şehir merkezine yaklaşık 8 km uzağındadır. İlçenin Suriye sınırına olan uzaklığı ise 55 km'dir. Defne Metropol ilçesinin toplam nüfusu 151.071 kişidir. Akdeniz iklim özelliklerini gösteren araştırma sahasında tarımsal üretiminde maki bitki örtüsüne ait türlerden olan zeytin, defne gibi ekonomik getirisi yüksek tarım ürünleri üretilmektedir. Sahanın en önemli akarsuyunu Asi Nehri oluşturmaktadır. Kırsal alanlarda küçük çaplı hayvancılık faaliyetleri yapıldığı görülmektedir. Araştırma sahasında tarım, sanayi ve ticaret gibi ekonomik faaliyet türleri yerine turizmin ve turizme dayalı sektörünün ön plana çıkmaktadır. Çalışma alanı bulunduğu konumu itibariyle kültürel ve sosyo-ekonomik özellikleri bakımından önemli turizm merkezlerinden birini oluşturmaktadır. Bu çalışma yörede turizm potansiyelinin daha iyi anlaşılması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey, which has hosted many civilizations throughout history and is a country that embodies the oldest settlements. The fact that our country has different natural and human riches has enabled the emergence of important tourism areas. The research area is one of the 15 districts of the province of Hatay, which is located in Adana Region of the Mediterranean Region. Defne, which is one of the settlements affiliated to the district of Antakya, has gained a separate district status after leaving the central district of Antakya after the metropolitan municipality law numbered 6360 that came into force in 2012. It is surrounded by Antakya in the north, Altınözü in the east and Samandağ in the west. The surface area of Defne district is 154 km². The district has a total of 37 neighborhoods. The district is located on the E-91 highway and the district center is about 8 km from Antakya city center. The distance of the district to the Syrian border is 55 km. The total population of Defne Metropol district is 151,071 people. In the research field showing the Mediterranean climate characteristics, agricultural products such as olives and laurels, which are among the species of maquis vegetation, are produced in agricultural production. The Asi River constitutes the most important river of the field. It is observed that small scale livestock activities are carried out in rural areas. In the research field, tourism and tourism-based sector come to the fore instead of economic activities such as agriculture, industry and trade. The study area is one of the important tourism centers in terms of its cultural and socio-economic characteristics. This study is important for a better understanding of the tourism potential in the region.