Kıyamet suresi bağlamında kıyamet ve ölüm sahneleri
Apocalyptic and death scenes in the context of the Kıyamet sûresi
- Tez No: 648053
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıyamet Sûresi, Kıyamet, Ölüm, Kıyamet ve Ölüm Sahneleri, yaratılış, insan, Kıyamet Sûresi, Apocalyptic, Death, Apocalyptic and Death Scenes, creation, human
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kur'an-ı Kerim ve hadislerde defalarca bahsedilen ölüm, kıyametin kopuşu, dünyanın sonu ve ahiret halleri tüm insanlar için merak edilen bir konudur. Ölümün ne zaman geleceği, kıyamet saatinin belirli olmaması gibi hususlar insanlar tarafından bilinememektedir. Bu yüzden kimi insanlar ölümden sonra yeni bir hayatın olmayacağı, ölümle birlikte yok olunacağı hatta çürüyüp toz haline gelen kemiklerin yeniden yaratılamayacağı gibi düşüncelere kapılmışlardır. Çoğunlukla Mekkî sûrelerde zikredilen kıyamet kavramıyla, kıyamet ve ölüm sahneleri anlatılmak istenmiştir. Bu kıyamet ve ölüm sahnelerinde, kıyamet günü yaşanacak olan dehşet verici korkulardan, ölüm ve dirilişten, ahiretteki mükâfat ve cezadan hatırlatmalar yapılmaktadır. Kur'ân-ı Kerim'de anlatılan bu bilgiler, o kadar etkileyici bir şekilde dile getirilmiştir ki, önemseyerek okunduğu zaman kalplerin titrememesi ve tüylerin ürpermemesi mümkün değildir. Kur'ân-ı Kerim'in birçok sûre ve ayetinde değinilen kıyamet ve ölüm sahnelerine, Kıyamet Sûresi'nde de yer verilmiştir.“Kıyamet Sûresi Bağlamında Kıyamet ve Ölüm Sahneleri”isimli iki bölümden oluşan bu tezimizin birinci bölümünde, Kıyamet Sûresi ile alakalı, sûre adı, ayet sayısı, nüzulü gibi genel bilgiler ve konuyla alakalı bazı kavram ve kelimelere yer verilmiş, ikinci bölümde ise, sûrenin kısa bir tefsiriyle beraber tez konumuz olan kıyamet ve ölüm sahnelerine, Kıyamet Sûresi'ne bağlı kalarak Kur'an bütünlüğünde değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Death, the break of the apocalypse, the end of the world, and the hereafter, which are mentioned many times in the Qur'an and hadiths, are a curious issue for all people. Issues such as when the death will come and the time of doomsday are not known are not known to people. That is why some people have been thinking that there will not be a new life after death, that it will be destroyed with death, and that bones that decay and become dust cannot be recreated. With the concept of apocalypse, which is often mentioned in Mekkî suras, it is aimed to explain the apocalyptic and death scenes. In these apocalyptic and death scenes, reminders are made of the horrifying fears that will be experienced on the Day of Resurrection, death and resurrection, reward and punishment in the Hereafter. This information, which is told in the Quran, has been expressed so impressively that when it is read by caring, it is not possible that the hearts do not vibrate and the feathers do not shiver. The apocalyptic and death scenes mentioned in many verses and verses of the Quran are also included in the Surah Doomsday. In the first part of this thesis, which consists of two chapters titled“Apocalyptic and Death Scenes in the Context of the Kıyamet Sûresi”, general information about the Doomsday and some concepts and words related to the subject are included, and in the second section, a short The apocalyptic and death scenes, which are our thesis topic together with his exegesis, have been mentioned in the integrity of the Quran by adhering to the time of Resurrection.