Erkek sporcularda kafein tüketiminin bazı anaerobik, aerobik performans ve bazı motorsal özellikler üzerinde etkisi
The effect of male athletes' caffeine consumption on some anaerobic and aerobic performance and some motoric features
  1. Tez No: 648062
  2. Yazar: TAHSİN KARAALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAVUZ TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kafein, Aerobik, Anaerobik, Motorsal özellikler, Caffeine, Anaerobic, Aerobic, Performance, Motor features
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmanın amacı; erkek sporcularda kafein tüketiminin aerobik ve anaerobik performans ve bazı motorsal özelliklere etkisi olup olmadığının araştırılmasıdır. Kafein tüketimi ve performans arasındaki ilişkileri uzun bir süredir incelenmekte ve performansında artış yönünde deneysel çalışmalar spor dünyası ile paylaşılmaktadır. Bu çalışmada, kafeinin performans ilişkisini inceleyen çalışmalara yer verilerek çalışma detaylandırılmıştır. Bu çalışmada, daha önce spor yapmış ve aktif olarak spor yapan 18-22 yaş aralığında olan 20 kişilik sporcu grubuyla (10 kişi deney, 10 kişi kontrol grubu) çalışma yapılmıştır. Sporcuların 6 haftalık hazırlanan antrenman programı ile beraber destek olarak deney grubuna düzenli olarak 7 mg/kg tozunda kafeinden oluşan Türk kahvesi 200-300 ml arasında soğuk/sıcak su ile karıştırılarak kafein almaları sağlanarak performansa etkisi araştırılmıştır. Hazırlanan antrenman programı hem deney hem kontrol grubuna aynı anda yapılmış olup ön test ve son test alınarak kafein yüklenmesinin performans üzerinde etkisi araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda ilk hafta genel dayanıklılık çalışmaları, ikici ve üçüncü haftalarda özel dayanıklılık ve kuvvet antrenmanları yapılmış, beşinci haftada sürat ve süratte devamlılık çalışmaları, son hafta ise genel koordinasyon becerisi geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar haftada 3 gün olup her antrenman öncesi deney grubunun belirlenen ölçülerde kafein almaları sağlanmıştır. Çalışmaların başında sporcuların spor yaşlarının yakın olmasına dikkat edilmiştir. Sporcuların performanslarını maksimal düzeyde tutmaları yönünde çalışmalar yapılmıştır. Aynı çalışmalar grup halinde yapıldığı gibi bireysel özellikler dikkate alınarak özel çalışmalarda da desteklenmiştir. Amaç sporcunun performansından en üst düzeyde verim sağlamak olmuştur. Sporcu üzerine kafein tüketiminin bazı aerobik anaerobik ve bazı motorsal özelliklere beklenen performansa etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın performans gelişimine etkisi inceleneceğinden deneysel bir araştırma uygulanmıştır. Çalışma grubu Kızıltepe ilçesi 18-22 yaş arası erkek sporcular kendi istekleri sonucu tesadüfi örnekleme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu (n=10) deney (n=10) kontrol grubu olmak üzere toplam 20 kişiden oluşmaktadır. Çalışma grubu 6 hafta boyunca haftada 3 gün 1 ders saati olarak programa uygun şekilde planlana devam etmiştir. Çocukların performans etkisinin değerlendirilmesinde elde edilen mesafeye bağlı değerin artışının ve elde edilen süreye bağlı değerin azalmasının olumlu olarak değerlendirildiği motor testler kullanmıştır. Bunlar; Eurofit test bataryasında yer alan Flamingo denge testi, Durarak Uzun Atlama (Yatay Sıçrama) Testi (DUA), Otur Eriş Esneklik Testi, 30m Sprint Testi, T Testi (Çeviklik), Dikey Sıçrama ve Cooper Testi çalışma döneminin başında ön test ve sonunda son test olarak uygulanmıştır. Bu testler önce sporculara tanıtılmış ve performansın üst seviyede olması için gerekli hazırlıklar ve denemeler yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Bu çalışma sonuçlarının değerlendirilmesinde Shapiro-Wilknormallik testi uygulanmıştır. Normal dağılım göstermediğinden dolayı da“non-parametik”testlerden Mann-Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanmıştır. Karşılaştırmalar için anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Testlerimizden alınan sonuçlarla uyguladığımız antrenman programı yanı sıra kafeinin performans üzerindeki etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Deney ve kontrol grubunda olan sporcuların antrenman devam etme, antrenmandaki performansını en üst seviyede tutulmasına dikkat edilmiş gerekli zamanlarda antrenman verimliliğini artırmak için değişik yöntemlerde kullanılmıştır. Antrenmanlardan en yüksek verimin elde edilmesi sağlanmış ve bu bağlamda kafein etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Deneysel olarak yapılan bu çalışmada sporcuların uyku düzenleri dinlenme saatleri verilen program eşliğinde kontrol edilmeye çalışmış performansı etkileyen diğer değişkenlerin etkisinin azaltılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a group of 20 athletes between the ages of 18-22 (10 people experiment, 10 people control group) who have done sports and are actively doing sports has been regularly studied. It was investigated that the effects of the caffeine load on both the experimental and control groups were performed at the same time by taking the caffeine from Turkish coffee between -300 ml, and the effect of caffeine loading was investigated by taking the pre-test and post-test. In the second and third weeks, special endurance and strength training was carried out, and in the fifth week, studies were conducted to improve speed and continuity in the last week, and the last week to develop general coordination skills. Attention was paid to the close sports age of athletes at the beginning of the year. Studies were carried out in order to keep the performance of the athletes at the maximum level. The same studies were supported in special studies by taking into account individual characteristics as well as the group. It is aimed to examine the effect of aerobic anaerobic and some motor features on expected performance. Since the effect of the study on performance improvement will be examined, an experimental research has been applied. Study group Male athletes between the ages of 18-22 in Kızıltepe district were carried out by random sampling method as a result of their own wishes. The study group (n = 10) consists of a total of 20 people, an experimental (n = 10) control group. The study group continued to be planned in accordance with the program as 3 lessons and 1 hour per week for 6 weeks. In the evaluation of the performance impact of the children, motor tests were used, in which the increase in the distance value and the decrease in the value depending on the time obtained were evaluated positively. These; Flamingo balance test in the Eurofit test battery, Long Jump (Horizontal Leap) Test (DUA), Sit Access Flexibility Test, 30m Sprint Test, T Test (Agility), Vertical Leap and Cooper Test at the beginning of the study period and the final test at the end It was implemented as. These tests were first introduced to the athletes and the necessary preparations and trials were made for the performance to be at the highest level. IBM SPSS 24.0 package program was used for the analysis of the data obtained in the research. Shapiro-Wilknormality test was used in the evaluation of the results of this study. Mann-Whitney U Test and Wilcoxon Signed Ranks Test were used. The significance level was taken as 0.05 for comparisons. In addition to the training program we applied with the results of our tests, the effect of caffeine on the performance was tried to be investigated. The highest efficiency was obtained from the training and it was investigated whether there is a caffeine effect in this context. In this experimental study, the sleep patterns of the athletes were tried to be controlled with the program given rest hours and the effect of other variables that affect the performance was tried to be reduced.