Kafein kullanımının dikey sıçrama ve tekrarlı sprint performansına etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of caffeine USE on vertical JUMP and repetitive sprint performance
- Tez No: 760501
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET VURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kafein, Sprint, Dikey Sıçrama, Caffeine, Sprint, Vertical Jump
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, farklı branşlarda amatör olarak spor yapan ve haftada en az 5 gün antrenman yapan 17 erkek sporcu dâhil edilmiştir (Yaş: 19.5±1.73 yıl, boy: 181.05±6.49 cm, kilo: 69.7±5.7 kg). Araştırma prosedürüne göre katılımcılar bir hafta içerisinde iki farklı koşulda araştırmaya dâhil edilmiştir. Ön test performans ölçümlerinde kafein tüketimi olmadan sporculara, Tekrarlı Sprint Testi (TST) ve Dikey Sıçrama Testi (DST) uygulanmıştır. Son test günü ölçümlerden 1 saat önce tüm katılımcılar kafein takviyesi almıştır ve 1 saat bekledikten sonra TST ve DST performans ölçümleri yapılmıştır. Kafein tüketimini standart hale getirmek için katılımcıların kilogramları başına 6 mg seviyesinde kafein olacak şekilde, sporcular kilolarına göre çalışmaya dâhil edilmiştir. Bu oranda yaklaşık olarak kişi başı 400 mg kafein kapsülü tüketimine denk gelmektedir. Bulgular: Elde edilen verilerin analizinde normallik dağılımına göre parametrik karşılaştırma testleri için Eşleştirilmiş Örneklem T Testi (Paired Simple T Test) kullanılırken, nonparametrik karşılaştırma testleri için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin karşılaştırma istatistiksel sonuçlarına göre, ön test ve son test verilerinde anlamlı bir farklılık elde edilmemiştir (p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak istatistiksel bir farklılık bulunamadığı için kafein kullanımının tekrarlı sprint performansına ve dikey sıçrama performansına etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bu noktada amatör sporcularda kafein kullanımının performansa bir etki etmediği, sporcuların antrenmandan önce kafein tüketmelerinin bir fayda sağlayamayacağı bu araştırmada ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Material and Methods: 17 male athletes who do sports as amateurs in different branches and train at least 5 days a week were included in the study (Age: 19.5±1.73 years, height: 181.05±6.49 cm, weight: 69.7±5.7 kg). According to the research procedure, the participants were included in the study under two different conditions within a week. In the pre-test performance measurements, the Repeated Sprint Test (RST) and the Vertical Jump Test (VJT) were applied to the athletes without caffeine consumption. On the last test day, all participants took caffeine supplement 1 hour before the measurements, and after 1 hour, RST and VJT performance measurements were made. In order to standardize the caffeine consumption, the athletes were included in the study according to their weight, with 6 mg of caffeine per kilogram. This rate is equivalent to the consumption of 400 mg caffeine capsules per person. Results: In the analysis of the obtained data, Paired Sample T Test was used for parametric comparison tests according to the normality distribution, while Wilcoxon Signed Ranks Test was used for nonparametric comparison tests. According to the statistical results of the comparison of the obtained data, there was no significant difference in the pre-test and post-test data (p>0.05). Conclusion: As a result, it was determined that caffeine comsumption did not have an effect on repeated sprint performance and vertical jump performance, since there was no statistical difference. At this context, it has been revealed in this research that the use of caffeine in amateur athletes does not affect the performance, and consumption of caffeine before training will not provide any benefit.