Metastatik kolorektal kanserli hastalarda THSD7A boyanmasının anti-VEGF ilaçların etkinliği üzerine etkisi
The effect of THSD7A staining on the effectiveness of anti-VEGF drugs in patients with metastatic colorectal cancer
  1. Tez No: 648076
  2. Yazar: CEREN KARAÇALIK ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTUĞ ÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: THSD7A, kolorektal kanser, bevacizumab, anjiogenez, THSD7A, colorectal cancer, bevacizumab, VEGF, angiogenesis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Uzmanlık tezi olarak seçilen bu çalışmada bevasizumab alan metastatik KRK hastalarında THSD7A ekspresyon durumunun progresyonsuz ve genel sağ kalıma etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışma tek merkezli retrospektif bir çalışmadır. G.Ü.T.F. Tıbbi Onkoloji Bilim Dalında 2010-2018 tarihleri arasında bevacizumab tedavisi başlanmış metastatik kolorektal kanser tanılı 30 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tanı patolojik preparatlarında THSD7A boyanarak, ekspresyon şiddetleri ve dağılım ile progresyonsuz sağ kalım ve genel sağ kalım sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Boyanma durumuna göre progresyonsuz sağ kalım, genel sağ kalım ve metastatik sağ kalım süreleri karşılaştırıldığında, boyanmayanlarda progresyonsuz sağ kalım 10 ay, boyananlarda 28 ay olarak hesaplandı. Boyananlarda ortalama PFS daha uzun olmakla beraber istatistiksel olarak anlamsız bulundu(p= 0,22) . Genel sağ kalım boyanmayanlarda 26 ay (3-95), boyananlarda 49 ay (28-81) olarak hesaplandı (p= 0,03). Metastatik sağ kalım ise boyanmayanlarda ortalama 14 ay (3-95) iken; boyananlarda 46 ay (28-80) olarak hesaplandı (p= 0,07). Genel sağ kalım ile boyanma arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı. Histoskor değeri ise, akciğer metastazı varlığıyla korele olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızda kolorektal kanser patoloji preparatlarında THSD7A ekspresyonu ile genel sağ kalım arasında bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca THSD7A ekspresyonu olan grupta bevacizumabın progresyonsuz sağ kalım avantajı sağladığı gösterilmiştir. Çalışmamız özellikle THSD7A ekspresyonunun bevacizumab tedavisinden yarar görebilecek hastaların seçiminde kullanılabileceğini öngörmekle beraber bu konuda kesin bir sonuca ulaşabilmek için randomize klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, which was selected as a specialty thesis, it was aimed to determine the effect of THSD7A expression on progression-free and overall survival in metastatic CRC patients who received bevacizumab. Material and Method: This study is a single center retrospective study. Thirty patients diagnosed with metastatic colorectal cancer who started bevacizumab treatment between 2010 and 2018 in the Gazi University Medical School,Department of Medical Oncology were included. Progression-free survival and overall survival results were evaluated by staining THSD7A in the diagnostic pathological preparations of the patients. Results: When progression-free survival, overall survival and metastatic survival times were compared according to staining status, progression-free survival was calculated as 10 months in non-stained and 28 months in those stained. Although the median PFS was longer in the stained samples, it was statistically insignificant (p=0,22). Overall survival was calculated as 26 months (3-95) in non-stained and 49 months (28-81) in those stained(p=0,03). The median of metastatic survival was 14 months (3-95) in those who were not stained; calculated as 46 months (28-80) for those stained(p=0,07). The relationship between overall survival and staining was statistically significant. Histoscore value was found to be correlated with the presence of lung metastasis. Conclusion: In our study, a relation was found between THSD7A expression in colorectal cancer pathology preparations and overall survival. It has also been shown that bevacizumab provides a progression-free survival advantage in the group with THSD7A expression. Although our study predicts that especially THSD7A expression can be used in the selection of patients who may benefit from bevacizumab treatment, randomized clinical studies are needed to reach a definite conclusion on this issue.