3D CAD yazılımları kullanarak üç boyutlu tarama verisi ile tersine mühendislik uygulaması
Reverse engineering application with three-dimensonal scanning data by using 3D CAD software
- Tez No: 648088
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD), 3 boyutlu optik tarama, STL (Standard Triangle Language), Tersine Mühendislik, Computer Aided Design (CAD), 3D optical scanning, Reverse Engineering, STL (Standard Triangle Language)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Tersine mühendislik, bir sistemin ya da objenin; tasarımının ve çalışma mekanizmasının, analiz edilmesidir. Tersine mühendislik işlemlerinde ilk olarak belirlenen nesnenin taraması optik ya da lazer tarama cihazlarıyla yapılır. Taramayla elde edilen veriler nokta bulutu ya da STL (Standard Triangle Language) formatında bilgisayar ortamına aktarılır, bu verilerden yola çıkılarak taranan nesnenin katı modeli oluşturulur. Programda oluşturulan katı modelden prototip veya nihai ürün üretilir. Klasik imalat yöntemlerinde, modelin üç boyutlu tasarımı bilgisayar destekli tasarım programlarında yapılır ardından bilgisayar destekli üretim metotlarından uygun olan seçilerek üretilir. Tersine mühendislikte ise üretimi yapılmış modelden başlanarak klasik imalatın tersi yönünde işlemler ilerletilir. Tersine mühendislik işlemleri genellikle tersine mühendislik için özel hazırlanan programlar ile yapılmaktadır. Günümüzde endüstride tasarım için yaygın kullanılan CAD programları ile de tersine mühendislik işlemleri yapılabilir hale gelmiştir. Ancak endüstride bu CAD programlarının tersine mühendislik için de kullanılabildiği pek fazla bilinmemektedir. Bu çalışmada amaç, endüstride tasarım için yaygın kullanılan CAD programlarının tersine mühendislik işlemleri için de kullanabileceğini göstermektir. Tek programla hem tasarım hem de tersine mühendislik işlemlerini yapmak tasarımcıya, aynı ara yüzü kullandığından, hız kazandırır ve firmalar tarafından tersine mühendislik işlemleri için özel olarak satın alınan ikinci programın maliyeti ortadan kalkar. Bu çalışmada tersine mühendislik işlemleri, endüstride tasarım için yaygın kullanılan CAD programlarından SOLIDWORKS programında yapılmıştır. Çalışma kapsamında, ilk olarak çeşitli firmalardan alınan örnek parçalar taranmıştır. Daha sonra taranan parçalar nokta bulutu ya da STL formatında CAD programına aktarılıp programın tersine mühendislikle ilgili modüllerinde düzenlenerek ilgili parçaların CAD dataları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Reverse engineering is the analysis of the design and working mechanism of a system or object. In reverse engineering, the firstly specified object is scanned with optical or laser scanning devices.. The data obtained by scanning are transferred to the computer environment in point cloud or STL (Standard Triangle Language) format, based on this data, the solid model of the scanned object is created.. A prototype or final product is produced from the solid model created in the program. In classical manufacturing methods, the three-dimensional design of the model is made in computer-aided design programs, then it is produced by selecting the appropriate one from the computer-aided production methods. In reverse engineering, starting from the model produced, processes are carried out in the opposite direction of classical manufacturing. Reverse engineering processes are generally carried out with specially prepared programs for reverse engineering. Nowadays, reverse engineering processes can be made with CAD programs widely used in the industry for design. However, it is not known in the industry that these CAD programs can also be used for reverse engineering. The aim of this study is to show that CAD programs which commonly used in industry for design can be used in reverse engineering processes. Performing both design and reverse engineering operations with a single program gives the designer speed as it uses the same interface, and the cost of the second program specially purchased by companies for reverse engineering operations is eliminated. In this study, reverse engineering processes were performed in SOLIDWORKS, one of the CAD programs widely used for design in the industry. In the scope of the study, firstly sample parts taken from various companies were scanned. Then, the scanned parts were transferred to the CAD program in point cloud or STL format, and the CAD data of the relevant parts were obtained by arranging them in the reverse engineering modules of the program.