Al 5005-H24 alaşımının CNC tornada inkremental şekillendirilme yöntemi ile şekillendirilebilirlik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of shapability properties of Al 5005-H24 alloy by CNC incremental shaping method
- Tez No: 648089
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER GAVAS, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN MUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: CNC Torna, Maksimum Duvar Açısı, Negatif İnkremental Şekillendirme, CNC Lathe, Maximum Wall Angle, Negative Incremental Shaping
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Son yıllarda, inkremental sac şekillendirme yöntemleri üzerinde çok sayıda araştırma ve çalışmalar yapılmasına rağmen, endüstriyel uygulamalarda istenilen seviyeye gelinememiştir. İnkremental şekillendirme yöntemi, üretim teknikleri kapsamında geliştirmeye açık, prototip üretim yöntemleri açısından gelecek vaat eden tekniklerdir. Daha önceki çalışmalarda ağırlıklı olarak CNC frezede deneylerin ve üretim yöntemlerinin gerçekleştirildiğini görülmektedir. Bu araştırmada malzeme olarak Al 5005 alaşımı seçilmiştir. Çünkü daha önceki yapılan çalışmalarda Al 5005 sac levhaların inkremental şekillendirilmesi ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada CNC torna tezgahında negatif inkremental şekillendirme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Şekillendiren 1mmlik Al 5005-H24 sac levhasının, takım yolu etkisi, devir ve adım miktarının levhadaki et kalınlık değişimleri ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Farklı takım yolları stratejileri denenmiş ve derinlik arttırılmaya yönelik deneyler yapılmıştır. Çeşitli duvar eğim açıları arasında deneyler yapıldı 30 mm yüksekliğine kadar olan kesik koni formundaki levhalar araştırılmıştır. Deney sonuçlarına göre maksimum duvar eğim açısı θmax: 64° bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, although a lot of research and studies have been done on increasing sheet metal forming methods, the desired level has not been reached in industrial applications. Incremental shaping method, which is open to development within the scope of production techniques, are promising techniques in terms of prototype production methods. In previous studies, it is seen that experiments and production methods were carried out predominantly in CNC milling. Al 5005 alloy was chosen as the material in this research. Because, in previous studies, there is no study related to increasing forming of Al 5005 sheet metal. In this study, it was carried out by using negative incremental shaping method on CNC lathe. The effects of the forming 1mm Al 5005-H24 sheet plate on the tool path effect, speed and step amount on wall thickness changes and surface roughness were investigated. Different tool path strategies have been tried and experiments have been conducted to increase depth. Experiments were carried out between various wall inclination angles. Cut cone-shaped plates up to 30 mm in height were investigated. According to the experimental results, the maximum wall inclination angle θmax: 64° was found.