Erzurum ili özelinde otomobil kullanımının irdelenmesine yönelik bir araştırma
Analysis of automobile driving in the city of Erzurum
  1. Tez No: 648151
  2. Yazar: MURAT ÜÇPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TORTUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Ulaşım, Otomobil, Sürücüler, Erzurum, Transport, Automobile, Drivers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada gün geçtikçe büyüyen ve değişen sosyolojik ve ekonomik yapının otomobil sahipliğini arttırdığı Erzurum'da otomobil kullanımının şehir insanı üzerindeki etkisi bir ölçek tasarlanarak incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma ölçek aracılığıyla betimsel yaklaşım kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu çalışma iki kısımda incelenmiştir. Araştırmanın yapıldığı Erzurum iline ait sosyo-ekonomik verilerde birinci kısımda işlenmiştir. Araştırmanın ikinci kısmında geliştirilen anket Erzurum merkez ilçeleri olan Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde toplam 1300 katılımcıya ulaştırılmıştır. Bulgular: Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre“Erzurum'da Otomobil Kullanımının İrdelenmesi”başlıklı araştırmada gelir düzeyinin artmasının otomobil sahiplenmede önemli bir etken olduğu şehrin sosyolojik yapısının ileriye doğru ilerlemesinin bir arzu nesnesi olan otomobil kullanımına nicelik olarak doğrudan etki ettiği tespit edilmiştir. Sonuç: Erzurum kentinde yeni açılan iş yerlerinin, alışveriş merkezlerinin otomobil kullanım güzergahları üzerinde etkili olduğu görülmüş. Otomobil kullanıcılarının herhangi bir sebeple trafiğe çıkmalarının alışveriş amacıyla trafiğe çıkmak düzeylerinde anlamlı bir farklılık oluşturduğu tespit edilmiş. Kişilerin gelir düzeyleri ikinci otomobil sahibi olma düzeyleri üzerinde anlamlı bir farklılığa neden olduğu ortaya konulmuş. Ayrıca toplu taşımanın şehrin sakinlerinin beklentilerine göre düzenlenmesi trafik sıkışıklığına doğrudan etki edeceğine ve trafik düzenleyicileri ile yerel yöneticilerin otomobil sahipliği ve şehir insanının beklentilerini karşılayacak politika üretmeleri şehir açısından olumlu bir etki doğuracağını söylemek doğru bir yaklaşım olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it has been aimed to examine the effects of car use on the people of Erzurum, where the sociological and economic structures are growing and changing day by day, increasing car ownership. Method: The study was carried out using a descriptive approach by means of a scale. It was examined in two parts. In the first part, the socio-economic data of Erzurum, where the research was carried out, was covered. In the second part, a questionnaire, we conducted, was delivered to a total of 1300 participants in the central districts of Erzurum: Yakutiye, Palandöken and Aziziye. Findings: According to the findings in the research“Investigation of Automobile Use in Erzurum”, it has been seen that the increase in the income level is an important factor in car ownership and the sociological structure of the city has a direct effect on the use of cars which is an object of desire. Result: It has been observed that the newly opened workplaces and shopping centers in the city of Erzurum have an influence on the car usage routes. It has been determined that automobile users' traffic for any reason creates a significant difference in their level of traffic for shopping. It has been revealed that people's income levels cause a significant difference on the level of having a second car. In addition, it would be correct to say that the regulation of public transportation according to the expectations of the city's residents will directly affect the traffic congestion and that the traffic regulators and local administrators will have a positive effect on the city's ownership and policy to meet the expectations of the city people.