Kentsel açık mekânların değerlendirilmesindekullanılabilecek bir model önerisi: İstanbul Ortaköy Meydanı örneği
A model proposal in assessing the urbanopen spaces: Case of Istanbul Ortaköy Square
- Tez No: 648202
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN FİRDEVS YÜCEL CAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel açık alan, Tasarım Kriterleri, Kullanıcı Grupları, Ortaköy Meydanı, Urban open space, Desin Criteria, User Groups, Ortaköy Square
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Ortaköy Meydanı örneğinden yola çıkılarak kentsel açık alanları değerlendirmek için kullanılabilecek kontrol listesine dayalı bir modelin önerilmesidir. Mekânın başarısını değerlendirmede kullanılabilecek kriterleri belirlemek için uluslararası yapılmış çalışmalar ve teorisyenlerin konuya bakış açıları ayrıntılı bir şekilde araştırılmıştır. Kontrol listesi oluşturulurken öncelikli olarak Whyte (1980), Marcus ve Francis (1997, 2003), Project for Public Places (2000,2001, 2005,2009), ve Gehl (1996, 2002, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013)'in yaptıkları çalışmaların sonuçları etkili olmuştur. Mekân kalitesini etkileyebileceği düşünülen ana kriterler İşlevsel (Alt kriterleri: Kullanımlar ve aktiviteler, ulaşılabilirlik, çekici mekânlar), Sosyal (Alt kriterleri: Topluluk hissi, topluluk kimliği, sosyal etkileşim, topluluğa bağlılık, sahiplenme hissi) ve Algısal nitelikler (Alt kriterleri: Fiziksel konfor, fizyolojik konfor, çevresel konfor, emniyet ve güvenlik, bakım ve yönetim, teknoloji) olarak sınıflandırılmıştır. Oluşturulan kontrol listesi İstanbul içerisinde başarılı bir kentsel mekân olarak nitelendirilen Ortaköy Meydanı' nda test edilmiştir. 2019-2020 yılları arasında gerçekleşen çalışmada alan analizleri için yöntem olarak; yerinde tespit, gözlem ve fotoğraflama teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, kentsel mekânın sosyal ve algısal niteliklerinin işlevsel niteliklere göre daha önemli ve daha etkin rol aldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to propose a checklist-based model that can be used to evaluate urban outdoor spaces, based on the example of Istanbul Ortaköy Square. International studies and theoreticians' perspectives on the subject were investigated in detail in order to determine the criteria that can be used to evaluate the success of the space. When creating the checklist, the result of the studies of Whyte (1980), Marcus and Francis (1997, 2003), Project for Public Places (2000, 2001, 2005, 2009), and Gehl (1996, 2002, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013) in particular were effective. The main criteria believed to have an impact on the quality of the open spaces are; Functional qualities (Sub-criteria: Uses and activities, accessibility, attractive places), Social qualities (Sub-criteria: Sense of community, community identity, social interaction, place attachment, sense of ownership) and Perceptual qualities (Sub-criteria: Physical comfort physiological comfort, environmental comfort, safety and security, maintenance and management, technology). The generated checklist was tested in Ortaköy Square, considered a successful urban space in Istanbul. Methods utilized in the study conducted between 2019-20, were on-site determination, observation and photography. As a result of the study, it was determined that the Social and Perceptual Qualities of the urban space play a more important and more effective role than its Functional Qualities.