Bina ve yapı eseri malikinin sorumluluğu
Liability of building and construction work proprietor
  1. Tez No: 648289
  2. Yazar: TİMUR NEVRUZOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AGAH KÜRŞAT KARAUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bina ve yapı eseri, Sorumluluk, Zamanaşımı, Building and property, Responsibility, Period of limitation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez çalışmasında uygulamada oldukça önemli bir yer tutan bina ve yapı eserinden doğan zarardan malikin sorumluluğu ele alınmıştır. Bu doğrultuda sorumluluk kavramının tanımı, sorumluluğun Türk Hukuku içerisindeki yeri incelendikten sonra, konumuz olan bina ve yapı eseri malikinin sorumluluğu ve bu sorumluluğun meydana gelmesi için gerekli olan şartlar ve bunun yarattığı sonuçlar üzerinde durulacaktır. Özellikle bina ve yapı eserinin hukuki niteliği, bina ve yapı eserinden doğan sorumluluğun diğer sorumluluk türlerinden farkları, oluşan zarardan kimlerin ne oranda sorumlu olduğu gibi hususlar üzerinde durulacaktır. Aynı şekilde zararın giderilmesi hususunda açılacak tazminat davasının tarafları, tazminatın ne tür zararları kapsayabileceği, tazminat davasından sonra zararı giderenin kimlere ne oranda rücu edebilme hakkına sahip olduğu gibi çeşitli noktalara değinilecektir. Keza 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun yapı malikinin sorumluluğu bağlamında 818 sayılı Borçlar Kanunundan farklı olarak ne tür değişikliklere gidildiği konusunda yapılan düzenlemeler de ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the responsibility of the owner of the damage arising from the building and property, which has a very important place in the application, was discussed. In this respect, after the definition of the concept of responsibility and the place of responsibility in Turkish Law were examined, the responsibility of the owner for the building and property, which is our subject, and the conditions necessary for the realization of this responsibility and its consequences were emphasized. In particular, the issues such as the legal nature of the building and property, the differences between the responsibility arising from the building and property and other types of responsibility, who is responsible for the damage caused, and to what extent they are responsible were discussed. Also, the parties to the compensation case to be filed for the elimination of damages, what kinds of damages can be covered by the compensation, who has the right to reclaim the damage after the compensation case were emphasized. Moreover, the regulations on what kind of changes were made on the responsibility of the building owner in the Turkish Code of Obligations no. 6098 unlike the Law of Obligations No. 818 were examined.