1982 Anayasası başlangıç kısmı çerçevesinde Anayasa yargısının meşruluğu sorunu
Issue of the legitimacy of the Constitutional within the framework preamble of 1982 Constitution
  1. Tez No: 648299
  2. Yazar: YUNUS EMRE ALDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Başlangıç Kısmı, 1982 Anayasası, Anayasa Yargısı, Meşruluk Sorunu, Anayasa Mahkemesi, Preamble, Constitution of 1982, Constitutional Jurisdiction, Issue Of Legitimacy, Constitutional Court
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bir hukuk devleti olabilmenin en temel gereği, egemenliği kullanan tüm erklerin başta Anayasa olmak üzere belirli normların sınırlamasına tabi olmasıdır. Anayasa yargısının ilk görünümleri ile hukuk aleminde somut bir varlık kazanmasından itibaren, anayasal denetim yetkisine ilişkin meşruluk tartışmaları da gündeme gelmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin sahip olduğu denetim yetkisinin belirli sınırları mevcuttur. Meşru niteliğe sahip bir denetim yetkisinden söz edebilmek için, yargılama faaliyetinin hukuk ile çizilen bu sınırlar içerisinde icra edilmesi gerekir. Anayasa yargısının meşruluğu problemi, içeriğinde yer alan pek çok soru başlığı ile hukuk ve siyaset alanını uzun yıllardır meşgul etmiş bir konudur. Tez çalışmamızın amacı bu meşruluk sorununa, 1982 Anayasası'nın Başlangıç kısmı çerçevesinde yaklaşmaktır. 1982 Anayasası'nın 176. maddesi ile Başlangıç kısmının, Anayasa metnine dahil olduğu kabul edilmiştir. Başlangıç kısmı yapısı itibariyle, Anayasa'nın diğer hükümlerinden ayrı bir karaktere sahiptir. Çalışmamızda, Başlangıç kısmı içeriğinde yer alan soyut niteliğe sahip ilkelerin anayasal denetimde kendisine ne şekilde yer bulacağı ve Anayasa Mahkemesi'nin Başlangıç kısmını kaynak olarak kullanırken sahip olduğu denetim yetkisinin sınırları, anayasa yargısının meşruluğu sorunu kapsamında irdelenmiştir. Çalışmamızda öncelikle anayasa yargısının meşruluğu sorunu ele alınarak, bu soruna yönelik temel soru başlıkları incelenmiştir. Ardından başlangıç kısımlarının genel niteliği ve ülke anayasalarından örnekler değerlendirilmiştir. 1982 Anayasası'nın Başlangıç kısmı irdelenerek, Başlangıç kısmının hukuki niteliği ve anayasal yargılamadaki yeri inceleme konusu olmuştur. Çalışmamızın son bölümünde, Anayasa Mahkemesi'nin Başlangıç kısmına ilişkin tutumu incelenmiş; Başlangıç kısmı çerçevesinde laiklik ilkesinin ele alınışı ve siyasi partilere ilişkin yargılamalar değerlendirilmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin Başlangıç kısmında yer alan ilkeleri, denetiminin temel kaynağı olarak kullanması gerektiği ancak meşruluk zemininden kopmaması için ilkelerin yorumunda anayasal sınırları gözeterek, denetimin özünde yer alan hukukilik niteliğini koruması gerektiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most fundamental requirement of being a constitutional state is that all the powers that use sovereignty are subject to the restrictions of certain norms, especially the Constitution. Since the first appearance of the constitutional jurisdiction gained a tangible presence in the legal realm, legitimacy discussions on the constitutional jurisdiction have also been raised. There are certain limits to the supervisory authority held by the Constitutional Court. In order to speak of a legitimate judicial review power, judicial action must be carried out within these limits set by law. The problem of legitimacy of the constitutional jurisdiction is a subject that has occupied the field of law and politics for many years, with many questions in its content. Article 176 of the 1982 Constitution states that the Preamble is included in the text of the constitution. Preamble is of a different character from the other articles of the Constitution. In this working, how the abstract principles in the Preamble will use in the constitutional jurisdiction and limits of jurisdictional powers of the Constitutional Court when using the Preamble as a resource it was examined within the scope of the problem of legitimacy of the constitutional jurisdiction. In this working, first of all, the question of the legitimacy of the constitutional jurisdiction and the main question titles is examined. Then, the attribute of the Preamble and examples from the constitutions of other countries were evaluated. Preamble of the 1982 Constitution was examined and the legal status of the Preamble and its function in the constitutional proceedings were examined. In the last part of this working, the attitude of the Constitutional Court regarding the Preamble was examined; within the framework of the Preamble, the using of the principle of secularism and the judgments regarding the political parties were evaluated. It was evaluated Constitutional Court should use the principles in the Preamble as the main source of its jurisdiction but in order to prevent detachment from legitimacy, it should protect the legal attribute of the jurisdiction, by considering the constitutional limits in the interpretation of the principles.