Türk müziği çalgılarından oluşan orkestra için eser bestelenmesi, eserin icrası ve orkestrasyon açısından kazanımlar
Composition of works for orchestra of Turkish music instruments, acquirements in terms of performance of the work and orchestration
  1. Tez No: 648360
  2. Yazar: OĞUZHAN BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. MUTLU DEMİR TORUN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Orkestrasyon, Beste, Çalgı, Turkish Music, Orchestration, Composition, Instrument
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Geleneksel Türk müziği çalgıları, kendileri için bestelenen müziklere sahip olmadıklarından dolayı uzun yıllardır teknik açıdan gelişme sıkıntısı yaşamaktadırlar. Tekseslilik ve çokseslilik ayrışmalarının tamamen dışında duran bir anlayışla ve ulusal müziğimizdeki bu ihtiyaca hizmet etmek amacıyla, geleneksel Türk müziği çalgılarından oluşan bir orkestra için, üç bölümlü olarak kurgulanan Toprak Süiti'nin, bestelenmesi ve sonrasında yaşanan sıkıntılar, geleneksel çalgılarımızın günümüzdeki eğitiminin yansıması, geleneksel çalgılarımızın solo çalgı olmasının yanında ayrıca bir orkestra içerisinde çeşitli görevleri de alabilme imkanlarının denenmesi, söz konusu müziğin kaydının yapılma süreci ve tüm bu evrelerden elde edilen kazanımlar bu tezin çalışma konusunu oluşturmuştur. Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm olan girişte, tezin konusu, ikinci bölümde genel bilgilendirme, üçüncü bölümde ise çalışmanın gerçekleşmesinde izlenen yöntem ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, Türk müziği, tekseslilik, çokseslilik gibi kavramların yanı sıra Türkiye'de çoksesliliğin gelişimi ve Türk müziğindeki çokseslilik meselelerine genel bir bakış yer almaktadır. Beşinci bölüm Toprak Süiti'nin bestelenme süreci, icra edilme süreci ve stüdyo kaydının yapılması süreçlerinin detaylandırıldığı ve bütün bu evrelerden elde edilen kazanımların anlatıldığı bölümdür. Geleneksel çalgılarımızın ve bu çalgıları icra eden sanatçılarımızın da hem teknik hem de müzikal açıdan gelişebilmesi için geleneksel çalgılarımızın ve bu çalgılardan oluşan topluluklarımızın kendilerine özel yeni müzikler bestelenmesi gerekliliği de çalışmanın altıncı bölümü olan sonuç kısmında vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since traditional Turkish music instruments don't have music composed for themselves, they are having improvement problems technically for many years. There has been problems while and after the composition of Soil Suite, which was designed as a three-part for an orchestra consisting of traditional Turkish music instruments, in a way that is completely out of the monophonic and polyphonic disintegration and in order to serve this need in our national music. Modern day education of our traditional instruments, trying the possibility of our solo instruments to take place in various tasks in an orchestra, the process of recording the aforementioned music and the acquirements gained from all these stages have formed the subject of this thesis. This study consists of six parts. In the introduction, which is the first chapter contains subject of the work, second chapter is general information about thesis and third chapter is about following process. In the fourth part, besides the notions of Turkish music, monophony, polyphony, there is also an overview of the development of polyphony in Turkey and issues of polyphony in Turkey. The fifth part is the chapter that explains the process of composition, performance, studio recording of Toprak Suite in detail and all the acquisitions gained from all these stages. It is emphasized in the sixth part of the study which is the conclusion part, the necessity of composing new music for our traditional instruments and ensembles contain these instruments, in order our traditional instruments and the artists performing with these instruments to develop both technically and musically.