Sigara kullanımının serbest dişeti grefti boyutsal değişikliklerine etkisi
The effect of smoking on the dimensional changes of free gingival graft
  1. Tez No: 648361
  2. Yazar: ERSİN ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER KESKİNER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Boyutsal değişiklik, serbest dişeti grefti, sigara, Dimensional change, free gingival graft, smoking
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sigara kullanımının serbest dişeti grefti (SDG) operasyonu sonrası klinik parametreler ve grefteki boyutsal değişikliklere etkisinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Retrospektif dizayn edilen çalışmaya mandibular kesici dişlerinde Miller I ve II dişeti çekilmesine sahip, SDG operasyonu yapılmış 70 birey dâhil edildi. Kontrol Grubu (Grup 1): sigara kullanmayan bireylerden oluşurken, Test Grubu (Grup 2): greft uygulaması sonrası sigara kullanımına devam eden bireylerden oluşturuldu. SDG uygulanan dişlerde; plak indeksi; başlangıç, 1, 3 ve 6 ayda, gingival indeks, sondlamada kanama ve cep derinliği ölçümleri başlangıç, 3 ve 6 ayda değerlendirildi. Dişeti çekilmesi operasyon öncesi, operasyon sonrası 12 gün, 1, 3 ve 6 aylarda keratinize dişeti genişliği ile greftin dikey, yatay ve alan ölçümleri 12 gün, 1, 3 ve 6 aylarda klinik kayıtlar ve dijital fotoğraflar vasıtasıyla yapıldı. Bulgular: Plak indeksi, gingival indeks, sondlamada kanama ve cep derinliği ölçümlerinde her iki grupta da başlangıca göre 6. ayda fark görülürken gruplar arası karşılaştırmada anlamlı bir fark izlenmedi. Kök yüzeyi kapanma oranları 6. ayda benzer olsa da tam kök yüzeyi kapanma oranı sigara içmeyen grupta istatistiksel olarak anlamlı seviyede yüksek bulundu. Sigara kullanan grupta başlangıca göre greftin dikey, yatay ve alan boyutunun yüzde değişimlerinin daha fazla olduğu izlendi. Sonuçlar: Çalışmanın sınırları dâhilinde, SDG operasyonu mandibular kesici Miller I ve II dişeti çekilmelerinde keratinize dişeti genişliğinin arttırılması ile bölgede plak kontrolünün daha kolay yapılmasını ve periodontal sağlıkta iyileşme sağlamaktadır. Sigara kullanımı SDG sonrasında tam kök yüzeyi kapanma olasılığını azaltmaktadır. Sigara kullanımı greft boyutlarında daha fazla azalmaya sebep olmaktadır ve SDG sonrasında dikey boyuttaki büzülmenin yatay boyuta göre daha fazla olacağı öngörülmeli ve başlangıçtaki greft boyutu buna göre belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of smoking on clinical parameters and dimensional changes in the graft after the free gingival graft (FGG) operation. Material and Method: The study, which was designed retrospectively, included 70 individuals had Miller I and II gingival recession in mandibular incisors and underwent FGG operation. Control Group (Group 1): consisted of non-smokers, Test Group (Group 2): composed of individuals who continued smoking after grafting. FGG applied teeth; plaque index; baseline, 1, 3 and 6 months, gingival index, BOP and pocket depth measurements were evaluated at baseline, 3 and 6 months. Gingival recession evaluated before the operation, 12 days, 1, 3, and 6 months, keratinized gingiva width, vertical, horizontal and area measurements of the evaluated by clinical records and digital photographs at 12 days, 1, 3 and 6 months. Results: While there was a difference in the plaque index, gingival index, BOP and pocket depth measurements at 6 months compared to the baseline in both groups, there was no significant difference between the groups. Although the root coverage rates were similar at the 6'th month, the rate of complete root coverage was statistically significantly higher in the non-smoking group. Percentage changes of vertical, horizontal and area size of the graft were found to be higher in the smoker group than the baseline. Conclusion: Within the limitations of the study, FGG operation provides easier control of plaque in the area and improvement in periodontal health by increasing the keratinized gingiva width in mandibular anterior Miller I and II gingival recessions. Smoking reduces the possibility of complete root coverage after FGG. Smoking causes a further decrease in graft size, and after FGG, vertical shrinkage should be predicted to be more than horizontal shrinkage and initial graft size should be determined previously.