Akut ishalli olgulardan izole edilen campylobacter türlerinde virülans genlerinin araştırılması
İnvesti̇gati̇on of vi̇rulence genes in campylobacter speci̇esisolated from acute di̇arrhea
  1. Tez No: 648415
  2. Yazar: MASMA SHAHBAZOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Campylobacter, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Virülans Genler, Campylobacter, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Virulence genes
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Akut gastroenteritler tüm dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklardan biridir. Gelişmemiş ülkelerde çocuk ölümlerine ve büyük miktarlarda ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Campylobacter spp. de yetişkin ve pediatrik hastalarda gastroenterit etkenleri arasında en yaygın türlerden biri olarak bilinmektedir. Genellikle hayatı tehdit etmeyen bir ishal şeklinde başlayıp kendini sınırlasa da, bazen ciddi morbiditelere neden olabilen ve mortaliteye doğru giden bir tablo ile karşımıza çıkabilir. Bu çalışmada, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi poliklinik ve servislerinden, akut gastroenterit ön tanısıyla Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına gönderilen dışkı örneklerinden Campylobacter türlerinin sıklığının belirlenmesi amacıyla 850 hasta örneği taranmıştır. Makroskopik olarak incelenen dışkı örneklerinde sulu, mukuslu olanları seçici besiyeri olan mCCDA (Modifiye Charcoal Cephoperazone Deoxycholate Agar) ekilmiş ve konvansiyonel yöntemlerle Campylobacter spp. olarak tanımlanmıştır. Tür tespiti ve virülans gen bölgeleri de Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile belirlenmiştir. İncelenen 850 dışkı örneğinin 85'inde (%10) Campylobacter spp. üremesi saptanmıştır. Bunların 65'i Campylobacter jejuni, 10'u Campylobacter coli ve 5'i de Campylobacter spp. olaraktanımlanmıştır. 85 Campylobacter izolatının 76'sında (% 89,41) ciaB genibulunurken, 59 izolatta (% 69,41) dnaj geni tespit edilmiştir. Diğer yandan; 85 izolatın 76'sında (% 89,41) cdtC geni bulunurken, 81'inde (% 95,29) cdtA genine rastlanmıştır. cdtB, pldA ve cadF genlerine ise sırasıyla 81 (%95,29), 59 (%69,41) ve 80 (%94,11) oranında saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Acute Gastroenteritis is one of the most fatal diseases all over the world. This disease is a cause child death and economic loss in developed countries.Campylobacter spp. is the most common factor of gastroenteritis among adult and pediatric patients. Although, the disease initiates and limits itself within common diarrhea, but in some cases it can develop to severe morbidities and cause mortality. In this study, in order to determine the frequency of Campylobacter species, 850 stool samples taken from patients and inpatients of Selcuk Univesity Medical faculty policlinic, with preliminary gastroenteritis diagnosis and directed to Medical Microbiology Laboratory where the samples were examined carefully. In macroscopic examination the watery and mucus contented stool samples were tested in selective medium mCCDA (Modified Charcoal Cefoperazone Deoxycholate Agar) cultivated and defined as Campylobacter spp. using conventional methods. Species detection and virulence gene regions were spotted with Polimerize Chain Reaction (PCR). In 85 (%10) of 850 examined stool samples Campylobacter spp. growth was determined. 65 of spotted samples were determines as Campylobacter jejuni, 10 samples as a Campylobacter coliand 5 as a Campylobacter spp. In 85 of the Campylobacter isolotes 76 (%89,41) contained ciaB gene, 59 isolates (69,41%) dnaJ gene. On the other hand 76/85 isolates (89,41%) contained cdtC gene, 81/85 (95,29%) contained cdtA gene. cdtB, pldA and cadF genes where appointed in a following ratio and order: 81 (95,29%), 59 (69,41%) and 80 (94,11%).