Estimation of bias-corrected high-resolution radar precipitation maps using the radar and rain gauge network over Turkey
Türkiye üzerinde radar ve yağış istasyon ağını kullanarak iyileştirilmiş yüksek çözünürlüklü radar yağış haritalarının tahmini
- Tez No: 648521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TUĞRUL YILMAZ, DR. KURTULUŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radar Yağışı, Hata Düzeltme, Yağış Tahmini, Radar Precipitation, Bias Correction, Precipitaiton Estimation
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Meteorolojik hava radarları zamansal ve mekansal açıdan yüksek çözünürlükte yağış tahminleri sağlayabilir. Fakat bu tahminler radarların doğrudan olmayan ölçüm teknikleri sebebiyle sistematik ve rastgele hatalara eğilimlidir. Yer gözlem istasyonlarından elde edilen yağış verileri, radar tabanlı tahmin hatalarını azaltmak amacıyla kullanılan tamamlayıcı veriler olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de bulunan 17 C-bandı meteorolojik hava tahmin radarlarından elde edilen yağış verileri, mekansal olarak sürekli ve yüksek doğrulukta sayısal yağış tahminleri (QPE) elde etmek amacı ile istasyon tabanlı yağış gözlemleri ile birleştirilmiştir. İşlemler sırasında kullanılan metot, bölge ve olay sayısı bakımından sınırlı sayıda olan geçmiş çalışmaların aksine bu çalışma 4 tane ölçüm ayarlama metodu (MFB, LMB, LAB, LMIB), 4 tane de zamandan bağımsız hata düzeltme metodu (MLR, ANN, CDF, Z-R) aracılığıyla 2014-2018 yılları arasında ülkede işletmede olan tüm radarları incelemiş, uygulamış ve doğrulamıştır. Bu hata düzeltme metotlarının göreceli performansları öğrenme, doğrulama ve test veri kümelerinde hem mekansal hem de zamansal açıdan karşılaştırılmıştır. Bu metotlar arasında en yüksek doğrulukta QPE değerleri veren tutarlı algoritmalar yüksek çözünürlükte birleşik yağış haritası üretiminde kullanılmıştır. Bu çalışma kapsamında üretilen bu veri ve haritalar ülkemizde gerçekleştirilecek hidroloji ve su kaynakları çalışmalarında önemli bir girdi verisi olarak kullanılabilir ve yüksek katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Meteorological weather radars can provide spatio-temporally high resolution precipitation estimates. Nevertheless, these estimates are prone to systematic and random errors due to the indirect nature of the measurement algorithm of radars. Gauge-based observations are known to be complementary data for reducing the radar-based estimation errors. In this study, the precipitation data retrieved from seventeen C-band meteorological weather radars in Turkey are merged with the station-based precipitation observations to obtain a spatially-continous high accuracy quantitative precipitation estimates (QPE). In contrast to the previous studies which focused on limited methodology, region or number of events, this study impliments, investigates and validates four gauge adjustment [Mean Field Bias (MFB), Local Multiplicative Bias (LMB), Local Additive Bias (LAB), Local Mixed Bias (LMIB)] and four time-independent [Multiple Linear Regression (MLR), Artificial Neural Network (ANN), Cumulative Distribution Function (CDF), Z-R Matching (Z-R)] bias correction methods over all the operating radars during the years 2014-2018. The relative performances of these bias correction methodologies were compared both spatially and temporally in training, and validation datasets. Among these methodologies, a consistent algorithm (LAB) that generally results in the highest QPE performance was used in producing a high-resolution composite precipitation map. The datasets and maps produced in this study can be used as a significant input and contribution for future hydrology and water resources studies.