Toplam kalite yönetimi ve Çukurova bölgesindeki tekstil işletmelerindeki uygulamaları
- Tez No: 64857
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Kontrolü, Toplam Kalite Yönetimi, Tekstil, Kalite Güvencesi Sistemi iii
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Küresel pazarlarda rakiplerle rekabet edebilmek için günümüzde artık firmalar fonksiyonlarını ve faaliyetlerini toplam kalite yönetiminin gerekleri doğrultusunda yapmak zorundadırlar. Bilindiği gibi son yıllarda toplam kalite kavramı ülkemizde de son derece popüler bir hale gelmiştir. Bölgemize gelince, bölgemiz pamuk diyarı olarak bilinmektedir ve bir çok tekstil firması burada kurulmuştur. Bilindiği gibi tekstil sektörü ülkemiz ekonomisinin lider sektörüdür. iste bu çalışmamızda bölgemizde faaliyet gösteren tekstil ipletmelerinin yöneticilerinin toplam kalite yönetimi konusundaki düşüncelerini ve varsa uygulamalarını tespit etmek amaçlanmıştır. Bölgemizdeki bu konudaki durumun tespiti yapıldıktan sonra bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In ordiîi to compete with the rivals in global markets, firms should have to adapt their functions and activities to the requirements of total quality management. At the same time our region is known as cottonland that is why there are many textile factories in that region. Also as it is known textile sector is one of the major sector that leads our economy. In thjs research, we tried to find out the thoughts of the managers who work in textile sector about the total quality management and its applications at their firms. After defining the real case in our region, we offer some proposals about total quality management in textile sector. Keywords : Quality, Total Quality Control, Total Quality Management, Textile, Quality Assurance System. iv