The effects of gender roles and social class on one's identity
Cinsiyet rollerinin ve toplumsal sınıfın kişinin kimliği üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 648621
  2. Yazar: DUYGU KURDOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA GÖBENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Rolleri, Feminizm, Kimlik, Ekonomik Durum, Ataerkillik, Tüketimcilik, Toplumsal Kurgular, Gender Roles, Feminism, Identity, Economic Situation, Patriarchy, Consumerism, Social Constructs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ataerkil ve tüketici toplum mensuplarının üstlenip gereğince davranması için cinsiyet ve sınıf rolleri kurgular. Kişinin ekonomik durumu ve üstlenilmiş cinsiyet rolü kişinin kimliğini oluşturmada ve şekillendirmede büyük bir yer alır. Erkeklerin ve kadınların kendilerine verilen cinsiyet rollerinin normları ve tanımlamalarının yanı sıra kendi ekonomik durumları dahilinde davranmaları beklenir. Eğer toplum tarafından kurgulanmış bu roller gereğince davranmazlar ise, toplum tarafından kabul görmezler, ve böylelikle, toplum dışına itilmiş kimseler haline gelirler. Bu çalışma kurgulanmış cinsiyet ve sınıf rollerinin birey üzerindeki etkilerini feminist ve Marksist-feminist bir bakış açısıyla, Virginia Woolf'un Mrs. Dalloway, Sylvia Plath'in The Bell Jar, ve Margaret Atwood'un The Edible Woman romanlarındaki karakterlerin analizleri üzerinden göstermeyi amaçlamaktadır. Üç romandan da gösterilebilir ki toplumun kurgulanmış rolleri bireyler, özellikle kadınlar üzerinde büyük miktarda baskı oluşturmaktadır ve bireyleri kendi özgün kimliklerini keşfetmekten ve gerçekleştirmekten alıkoymaktadır. İlaveten, bu kurgulanmış roller kişinin ruhunda çatışmalar yaratmakta, ruhsal sorunlara dahi yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The patriarchal and consumerist society constructs gender and class roles for its members to assume and behave accordingly. One's economic situation and assumed gender role play a major part in forming and shaping one's identity. Men and women are expected to behave within the norms and definitions of their given gender roles along with their economic situations. If they do not behave accordingly to these socially constructed roles, they are not accepted by society, and thus, become outcasts. This study aims to demonstrate the effects of these constructed roles of gender and class upon the individual from a feminist and Marxist-feminist perspective through the analysis of the characters in the novels, Mrs. Dalloway by Virginia Woolf, The Bell Jar by Sylvia Plath, and The Edible Woman by Margaret Atwood. It is indicated from all three novels that these constructed roles of society put a great amount of pressure upon the individuals, especially on women, and prevent them from discovering and realising their own authentic identities. Moreover, these constructed roles create conflicts in one's psyche, even lead to mental problems.